Međunarodni festival animiranog filma Animanima prikazaće od 4. do 7. septembra u Domu kulture u Čačku više od 40 kratkih animiranih ostvarenja iz 17 zemalja, među kojima su i nova dela svetski poznatih autora, poput Režine Pesoe iz Portugala, mađarskog reditelja Geze M. Tota, Koreanke Dahe Džeong, te Donata Sansonea iz Italije.

Za otvaranje 13. Animanime odabran je film Ludovika Uplena Moja generacija, završni deo njegove parabole o svetu današnjice koju čine i filmovi Logorama i Vreme novca, a priča je puna neonske svetlosti i mračnih predskazanja.

Uz filmove u konkurenciji za Gran pri “Zlatni štift” i druge festivalske nagrade, najavljen je i takmičarski C&A Special koji donosi izbor animiranih TV reklama i muzičkih videa.

Program Portret animatora posvećen je 7. septembra autoru animiranog serijala Bendito Machine Đosiju Malisu iz Španije, članu žirija 13. Animanime, uz Paolu Bristot i Franka Diona.

U žiriju 13. Animanime je i filmski autor, producent i likovni umetnik Frank Dion, koji će predstaviti produkcijsku kompaniju Papy3D iz Pariza, u okviru programa Studio u gostima.

Iz Mađarske stiže izuzetno dugometražno animirano ostvarenje, priča o neobičnom skupljaču umetničkih dela, “Ruben Brant, kolekcionar” koji će biti prikazan prve festivalske večeri 4. septembra.

Uz Svetsku panoramu, najavljene su i specijalne projekcije, pa je 5. septembra na programu izuzetan dokumentarac Magia Russica izraelskih autora Jonatana i Maše Zur koji će podsetiti na Fjodora Hitruka, Jurija Norštajna i druge velikane ruskog animiranog filma.

Posebnu projekciju imaće i STASH TV iz Toronta, najveća svetska onlajn videoteka animacije, specijalnih efekata i moušn dizajna, čiji sastavni deo predstavlja i mnoštvo posebnih sadržaja koji se odnose na unapređenje znanja u oblasti struke. Na Animanimi će biti prikazan izbor autorskih filmova koji su stilski i tematski toliko različiti da su zavredili upravo etiketu posebnih univerzuma u svesti gledalaca.

Festival Animanima, osnovan 2007. godine, tradicionalno se održava pod pokroviteljstvom Grada Čačka i Ministarstva kulture i informisanja Srbije, u organizaciji Doma kulture Čačak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here