Fićijada u Šafhauzenu

0

Organizatori su goste dočekali ljutom rakijom, slanim kiflicama i domaćim sirom. U prepodnevnim satima se okupilo njih 12 ljubitelja fića, što Švajcaraca, što naših ljudi iz svih krajeva bivše Juge.

 

Atrakcija: Kolona pred vožnju kroz Šafhauzen
 

Nakon pozdravljanja i upoznavanja svih gostiju, kolona je krenula kroz grad do Muzeja satova u ovom gradu, a potom su se vratili nazad u klub, gde je priredba nastavljena.

Kako smo saznali, najstariji fića na ovoj manifestaciji je bio iz 1963. godine, a vlasnik je

Hans Urlih Baumgartner iz Anvila kod Gosaua u istočnoj Švajcarskoj.

– Došli smo na ideju da prvi put organizujemo Fićijadu u Švajcarskoj i veoma sam zadovoljan odzivom. Došli su naši ljudi, ali i Švajcarci iz kantona Turgau, Sent Galen, Cirih, Šafhauzen, Lucerna, a bilo ih je i iz Nemačke – iz Minhena i Ulma – kaže Duško Prodanović, predsednik Zastava oldtajmer kluba iz Šafhauzena.

 

– Ideja se rodila prošle godine u jesen, kad je Duško Prodanović došao kod mene i pitao da li je moguće da nešto zajedno napravimo. Onda sam se s njim dogovorio da oni postanu sekcija našeg kluba i u februaru, na Godišnjoj skupštini, to je oficijelno potvrđeno – kaže za "Vesti" Ranko Vasić, predsednik Srpskog kulturnog kluba iz Šafhauzena i dodaje da će se sledeće godine bolje organizovati nego ove "jer sada znamo kako to funkcioniše".

– Moj hobi je skupljanje ovih automobila, imam ih ukupno šest. Prošle godine u Minhenu, u konkurenciji dvadesetak fića, osvojio sam prvo mesto za najorginalnijeg (model s "kontra" vratima). Ovaj što sam danas dovezao proizveden je 1967, a restauracija, od motora do karoserije, trajala je gotovo godinu dana – priča Atanasije Anđelopolj, rodom iz Mostara u Hercegovini.
 

Novi susret u Minhenu

– U Minhenu smo prvi u Zapadnoj Evropi počeli sa fićijadama i ove godine, već 24. maja, kad organizujemo novu, očekujemo najmanje 80 fića iz sedam država, što će sigurno biti rekord – priča nam Radovan Ivanović, rodom iz Grocke kod Beograda, a živi i radi u Minhenu, inače predsednik kluba ljubitelja fića u Minhenu od 2011. godine.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here