Tanjug

Lekari su tokom noći uspeli da stabilizuju stanje slovačkog premijera Roberta Fica posle jučerašnjeg atentata u gradu Handlovi, ali ono je i dalje teško, saopštila je danas direktorka bolnice u Banskoj Bistrici Mirijam Lapunikova.

Fico je hospitalizovan a dva lekarska tima operisala su slovačkog premijera pet sati.

– Trenutno se preduzimaju dalje radnje za poboljšanje njegovog stanja – rekao je slovački ministar odbrane Robert Kalinjak.

Slovački ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj Eštok zatražio je danas od potpredsednika Vlade Tomasa Tarabe sazivanje nacionalnog saveta bezbednosti, a Vlada će održati sednicu.

Ministar unutrašnjih poslova je obavestio da će pojačati zaštitu političara i pojedinih medija, prenosi slovački ta3.

Ministar je to izjavio na konferenciji za novinare u bolnici u kojoj je Fico operisan posle jučerašnjeg atentata u gradu Handlovi, u kojem je teško povređen kad je napadač pucao u njega pet puta, posle čega ga je policija odmah privela.

Premijer je u veoma teškom stanju prebačen u bolnicu u Banskoj Bistrici.

Slovački mediji su preneli da je napadač 71-godišnji pisac Juraj Cintula, ali Ministarstvo unutrašnjih poslova i policija još uvek nisu potvrdile te navode.

Matuš Šutaj Eštok rekao je da je napad na Fica bio politički motivisan i da je napadač odluku o tome doneo nakon predsedničkih izbora pre više od mesec dana.

Na društvenim mrežama kruži video-snimak na kojem se vidi Cintula u hodniku, sa povredom glave, kako govori ”Ne slažem se sa politikom vlade”.

Zatim se čuje muški glas koji pita privedenog Cintulu šta je odlučio da uradi povodom toga.

– Mediji su likvidirani. Zašto je napadnuta Radio televizija Slovačke (RTVS)? Zašto je smenjen sudija Mazak (bivši predsednik Sudskog saveta) – pita Cintula, nakon čega se snimak završava.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here