Privatna arhiva
Rutinska kontrola motora: Uvek se razmenjuju iskustva o nabavci delova

Posle dve godine pauze, ovog maja je Zastava oldtajmer klub iz Šafhauzena ponovo organizivao Fićijadu. Tradicionalna manifestacija održana je 8. put, ujedno je to bila prilika da se joše jednom druže i izlože svoje ljubimce vlasnici Zastavinih modela automobila, jugonostalgičari, ali i svi drugi ljubitelji starih vozila.

Duško Prodanović zvani Kugla, predsednik Zastava oldtajmer kluba, potrudio se da okupi brojne prijatelje iz više zemalja. Učesnici su došli iz svih krajeva Švajcarske iz Berna, Bazela, Ciriha, St. Galena, Lucerna i drugih mesta. Među prvima je iz susedne Austrije stigao Jadranko Grizelj iz Dornbirna, došao je i Atanasije Braco Anđelopolj iz Ulma. Bili su tu i predstavnici fića klubova iz Austrije i Nemačke (Fića klub Minhen), a Zoran Marić Zof je došao čak iz Novog Sada.

Druženje je, po običaju, bilo u prostorijama Srpskog kulturnog kluba u Šafhauzenu, a ispred prostorija kluba priređena je izložba automobila. Više od 30 modela, ne samo Zastavinih, nego i drugih marki puno vrednijih, smenjivalo se na parkingu. Posetioci su imali priliku da se fotografišu uz ili u Zastavinim oldtajmerima, a neki su iskoristili priliku da se u fićama i provozaju gradskim ulicama. Organizovana je vožnja Šafhauzenom i poseta muzeju u Andelfingenu, gde su mogli da se vide retki modeli automobila i drugi eksponati.

Novak Prokić je došao motorom, ali obožava fiće

Uz odlično vreme učesnici su uživali u vožnji po lokalnim putevima. Kao i ranijih godina, druženju su se priključili i bajkeri iz više srpskih moto-klubova u Švajcarskoj

– Tradicionalni skup fića iz cele Evrope, koji organizuje Zastava oldtajmer klub iz Šafhauzena, ove godine je ponovo zaživeo. Nema više zabrana okupljanja i imali smo izlagače iz raznih krajeva Švajcarske a obradovali su nas dolaskom i naši prijatelji iz Austrije, Nemačke i Srbije. Svaki put je poseta sve veća i želim da zahvalim učesnicima i svima koji su na bilo koji način pomogli da se ovogodišnja Fićijada održi. Naporno jeste, ali je vredno truda, jer kada se društvo ponovo okupi nema ništa lepše, ni tome ravno – kaže Duško Prodanović Kugla.

Desetogodišnji Novak Prokić je došao iz Rihtervila kod Ciriha i seo u skoro svakog fiću koji je bio izložen.

– Došao sam sa tatom motorom na ovaj veličanstveni skup. Obožavam stara Zastavina vozila. Čuo sam od tate da su ta vozila proizvedena kod nas u Kragujevcu za vreme bivše Jugoslavije, gde i dan-danas postoji ta fabrika – kaže Novak.

Ni dame nisu imune na vozila iz Kragujevca. Neke su već iskusne za volanom, a jedna od gošći bila je i foto-reporterka Joana Robert. Stari automobili su njen hobi, vozi ih, fotografiše i fotografije postavlja na Instagram. Joana prati sve manifestacije koje organizuje Zastava oldtajmer klub i uvek je radoo viđen gost, a ovog puta iskoristila je priliku da u društvu Danijela Raškovića, potpredsednika Zastava oldtajmer kluba provoza jugo kabrio.

Zoran Marić Zof i Atanasije Bradžo Anđelipolj

– Uživam – dobacila je Joana dok se na kratko zaustavila za fotografisanje.

Jadranko Grizelj kaže da mu nije bilo teško da dođe iz Dornbirna u Austriji.

– Rado sam se odazvao pozivu na ovaj meni veoma drag skup Zastavinih oldtajmera. Moram da istaknem da sam prelepo primljen i ugošćen od strane domaćina, na čemu sam im veoma zahvalan. Imam više automobila marke Zastava i rado idem na druženja i skupove ovakvih vrsta, Uvek putujem isključivo mojim fićakom, nezavisno od toga koliko je to daleko – kaže Jadranko.

Grga Dulabi iz Minhena je takođe došao svojim fićom.

– Uživam u vožnji, strastveni sam ljubitelj ovih automobila i imam više primeraka – kaže nam Grga.

Bajkeri su pravi prijatelji

Duško Prodanović Kugla zahvaljuje na odzivu moto-klubovima Orlovi, Serbijan Bajkers, Vukovi, Škorpioni i Pume.

– Oni nas podržavaju u ovoj akciji i pravi su prijatelji na putevima. Mi ćemo im uzvratiti već u subotu 28. maja i biti gosti na Motorijadi, koju u streljačkom klubu Marthalenu organizuje Moto-klub Vukovi iz Frauenfelda – ističe popularni Kugla.

Stanislav Aksić, potpredsednik Moto-kluba Orlovi iz St. Galena da između ostalog dolaze i da pomognu klubu iz Šafhauzena.

– Svake godine bajkeri iz našeg moto-kluba dolaze da podrže ovaj skup. Ovde smo da se družimo i uz muziku nešto pojedemo i popijemo i tako doprinesemo da Zastava oldtajmer klub popravi stanje u svojoj kasi – kaže Aksić.

Dolazimo i dogodine

Atanasije Braco Anđelopolj je rodom iz Mostara, a živi u Ulmu u Nemačkoj. O njemu su “Vesti” već pisale, kao o velikom ljubitelju fića. U Ulmu ima više modela, a u Švajcarsku je došao crvenim fićom koji izgleda kao nov. Upravo o fićama najviše je razgovarao sa Zoranom Marićem Zofom iz Novog Sada.

– Veoma mi se svideo današnji skup, kao i svi koji su ranije organizovani u Šafhauzenu. Doći ću naravno i dogodine – kaže Atanasije, a njegove reči potvrđuje i Zoran Marić Zof

Zoran je veliki ljubitelja fića. Ove godine nije došao sa svojim popularnim plavim lepotanom novosadske registracije, ali nije hteo da propusti druženje i doputovao je avionom. Inače, kako kažu učesnici ovog i sličnih skupova, kada se radi o delovima za fiću samo se obratite njemu i sve će biti sređeno.

Neumorni pomagači

– Posebno zahvaljujem ljudima iz uprave koji su mukotrpno radili i doprineli da ovaj skup održi bez ikakvih problema. Ranko Vasić, Zoran Mirković, Dragiša Petrović, Vojs Rutar, Kristina Plesca, Danijela Branković, Mirko Barnjaković i Adrijan Erneu su se neumorno trudili da niko ne ostane gladan i žedan i da sve bude u najboljem redu. Takođe bih zahvalio i svima koji su došli da izlože svoje oldtajmere, kao i znatiželjnim gostima – kaže Duško Prodanović.

Ručak i muzika

Posle vožnje do Andelfingena svi prisutni su se rashladili pićem u klupskim prostorijama, a bilo je naravno i na srpski način spremanih pljeskavica, pa su svi zajedno i ručali. Za spremanje ručka su se pobrinuli verni članovi kluba i brojni pomagači. Posle ručka su se svi veselili uz Džoker bend.