FIFA dala 20 miliona evra za snimanje filma o Mundijalu

0

 

Finansijski direktor FIFA Markus Katner rekao je novinarima u Sao Paulu da je finansiranje filma "Ujedinjene strasti" (United Pašions) dogovoreno na kongresu na Bahamima.

 

Pojedini članovi Izvršnog odbora FIFA rekli su privatno da nisu znali da se zaradom od fudbala plaća igrani film.

"Troškovi se pokrivaju iz postojećeg budžeta", rekao je Katner i citirao budžetsku odrednicu iz finansijskog izveštaja FIFA iz 2010. godine, ali tačna suma nije objavljena. Katner je kazao da je ukupni budžet filma 23,5 miliona evra. Doprinos FIFA budžetu filma jednak je godišnjem budžetu njenog razvojnog programa "Gol", koji uglavnom finansira projekte u siromašnim zemljama. Nezavisni revizor FIFA Domeniko Skala rekao je da svetska kuća fudbala ima pravo da troši novac na ono što kritičari nazivaju projektom Blaterove taštine.

"Da li je film uključen u odobreni budžet? Odgovor je da", rekao je Skala.

 

On je, međutim, rekao da je moguće da članovi borda FIFA možda nisu videli "odrednicu od jednog reda" na sastanku o budžetu. U "Ujedinjenim strastima" Žerar Depardije glumi osnivača Svetskog prvenstva Žila Rimea, bivšeg predsednika FIFA.

Sem Nil glumi Žoaa Avelanža, Blaterovog prethodnika, koji je prošle godine podneo ostavku na mesto počasnog predsednika kada je navedeno da je uzimao milione dolara mita za reklame na Svetskom prvenstvu.

 

Film je imao premijeru na Kanskom festivalu prošlog meseca, a trenutno se prikazuje u jako malom broju zemalja. Katner je kazao da je FIFA prvobitno želela da finansira film kojim bi obeležila stogodišnjicu osnivanja 2004.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here