Twitter
Ričard Grenel, Hašim Tači, Robert O'Brajen i Aleksandar Vučić

Mogući scenariji o postizanju sporazuma između Srbije i Kosova sve češće su tema svetskih medija, pa je tako francuski “Figaro” objavio članak u kome navodi da su tokom martovskog sastanka u Beloj kući, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov kosovski kolega Hašim Tači razgovarali o razmeni teritorija.

“Figaro” tvrdi da su sastanku pristustvovali i najbliži saradnici američkog predsednika Donalda Trampa i da nisu bili protiv te ideje, prenosi Gazeta Ekspres.

Sastanku je prisustvovao Trampov zet, Džared Kušner, savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O’Brajan kao i specijalni izaslanik za dijalog Srbije i Kosova Ričard Grenel.

Francuski list podseća da je Grenel više puta rekao da u njegovom prisustvu nikada nje pomenuta ideja korekcije granica. Navodi se da su pitanje dijaloga preuzeli američki predsednik Tramp i njegovi saradnici, pošto je Evropa nerado posredovala u postizanju sporazuma.

“Figaro” tvrdi da se američka administracija zalaže za razmenu teritorija, dok je ta ideja “tabu za Evropljane”.

Američki predsednik Donald Tramp, koji je, kako tvrdi list, pobornik ideje o korekciji granica zbog postizanja “prihvatljivog mira”, imenovao je Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika zaduženog za te pregovore.

Beograd i Priština su, tvrdi francuski list, pod pritiskom potpisali sporazum o obnovi avio-linije, a potom i železnice. Da bi ubedili Kosovo da ukine taksu Amerikanci su na vagu stavili obustavu ekonomske pomoći u iznosu od 50 miliona dolara, piše “Figaro”.

Kako dodaje francuski list, ideja o razmeni teritorija ponovo je oživela, nakon što su se Vučić i Tači prethodno suočili sa protivljenjem Francuske i Nemačke.

5 COMMENTS

  1. Da lì se ovaj elementi koji jè i predsednik Srbije, na veliku zalost, ikada ogradio od ovakvih saopstenja?
    Da lì jè ikada javno rekao dâ nikada nece priznati Kosovo kao nezavisnu drzavu?
    Da lì jè ikada obelodanio “svoj” plan odnosno kompromis???
    Da li se ikada pozvao na rezoluciju 1244 koja jè obavezujuca i KiM priznaje kao neotudjivi deo Srbije?
    NIKADA, NIKADA I samo NIKADA!!!
    I sa kim i u cije ime ce menjati srpsko za srpsko?
    A polozio jè zakletvu Ustavu Republike Srbije!
    Dobro jè poznato sta u Ustavu pise kada se radi o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije!

  2. Oj,Kosovo, Kosovoooo!!
    Nekad bilo Srpsko, sada više nije.
    Bilo je kad smo tamo bili većina, a pošto to još od 1950-ih nismo, šta će nam ta terotorija. Nema nas ni 10% tamo, a kao, NAŠE Kosovo. Da nam ga sutra i vrate, što se neće NIKADA desiti, pa mi ni sami ne bi znali šta da radimo sa njim. U Skupštini bi nas nadglasali svaki put.
    Da smo bili pametni da ga menjamo za RS, dok je još moglo, i dook je gvoždje bilo vruće.
    Sada je kasno, nažalost.
    Priznati jedni druge, podeliti teritorije i da nastavimo sa životom, ako može. Ovako se samo blokiramo politički.
    Za šta? Za kolevku Srpstva bez Srba? Da moramo da ih pomažemo finansijski? Kao u vreme Tita … Sve republike su imale ‘dodatak za Kosovo’ … E neće da može!!

    • Bravo Arben,
      Slazem se sa tvojim komentarom. Granice treba da se koriguju, jer gde su Srbi vecina mora ostati sa Srbijom. Samo se ne slazem u vezi priznanja; NiKDA ne priznati Kosovo kao drzavu! Moze samo da menjamo KiM za isti toliki deo Albanije (severno od luke Drach) gde su hricani 90% u vecini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here