File: EU neutralna po pitanju KiM

0

"Podnošenje zahteva Srbije za članstvo u EU potvrdilo je opredeljenost zemlje da ispuni strateški cilj – učlanjenje u Uniju. Čim države-članice EU zatraže, Evropska komisija će pripremiti mišljenje o zahtevu Srbije. Onda će ponovo biti na državama članicama EU da odluče o narednom koraku i približe Srbiju članstvu u Uniji… Veoma je važno osigurati da kvalitet, pre nego brzina, preovladava u procesu proširenja EU", rekao je komesar File u intervjuu listu "Politika".

 

EU neutralna po pitanju Kosmeta: Štefan File
 

File je naveo da se neutralan stav EK prema nezavisnosti Kosova i Metohije nije promenio u odnosu na period njegovog prethodnika Olija Rena, dodajući da "bilateralna pitanja treba da budu rešena paralelno sa evropskim integracijama pre stupanja u EU".

"Bilo koja zemlja koja namerava da se pridruži EU treba da demonstrira da ima dobre odnose sa svojim susedima, zasnovane na saradnji, toleranciji i međusobnom razumevanju", kazao je File.

Evropski komesar je rekao da ne veruje da je iko tražio od zvaničnika Srbije da biraju između učlanjenja u EU i odbrane Kosmeta.

Komesar je ukazao da kada države kandidati budu spremne za pridruženje, kada ispune sve kriterijume za članstvo, države članice su pozvane da o tome odluče jednoglasno.

"Mi želimo da uključimo ceo zapadni Balkan i nudimo evropsku perspektivu za čitav region. Očekujemo da svi akteri reše svoja sporna pitanja u evropskom duhu", ukazao je File.

Prema Fileu, zapadni Balkan je, s jedne strane, suočen s prtljagom iz prošlosti, a sa druge, sa izazovima i mogućnostima budućnosti.

"Oni (na zapadnom Balkanu) moraju da se bave prošlošću. Mi možemo da im pomognemo da se nose za izazovima budućnosti, sve dok je ta budućnost njihovo članstvo u EU", rekao je File.

Komentarišući sadašnju podršku država EU proširenju, File je naveo da Unija deluje sa jasnim mandatom dobijenim od 27 država-članica, kroz Ugovor o EU i obnovljenim konsenzusom o proširenju iz 2006.

"Mi poštujemo naše obaveze," istakao je File.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here