EPA/Christian Bruna
Hajnc-Kristijan Štrahe sa suprugom Filipom

Supruga bivšeg lidera Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijana Štrahea, koji je zbog korupcionaške afere “Ibica” podneo ostavku na sve političke funkcije, Filipa osvojila je poslanički mandat na prevremenim parlamentarnim izborima u Austriji, saopštila je danas Izborna komisija Beča.

Odbor FPO u Beču pre par dana odbio je da da Filipi Štrahe mandat osvojen u glavnom gradu, obrazloživši to time da je kandidat koji je bio na regionalnoj i pokrajinskoj listi, prihvatio da preuzme mandat dobijen na pokrajinskoj listi na kojoj je supruga Štrahea bila na trećoj poziciji.

Međutim, ispostavilo se da Harald Štefan mora da preuzme mandat koji je dobio iz svog regionalnog izbornog okruga Beč jug i da ne može da bira, odnosno preuzme mandat dobijen na nivou pokrajine.

Pokrajinska izborna komisija Beča objavila je danas konačne rezultate i raspodelu mandata, a među onima koji su osvojili mandat preko pokrajinske liste je i Filipa Štrahe. Pošto je FPO preko pokrajinske liste osvojila samo dva mandata, pored nje, u parlament ulazi i Dagmar Belakovič.

Filipa Štrahe, osim ako sama ne odustane, time ulazi u poslaničke klupe, a ostaje da se vidi da li će u parlamentu biti deo kluba FPO, što su pojedini funkcioneri stranke unapred odbili, ili će delovati kao, što se u Austriji kaže „divlji” poslanik.

Ukoliko se odluči da bude poslanik bez kluba, FPO bi izgubila 250.000 evra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here