Za minijature na vrhu grafitne olovke, Filip je saznao slučajno pretražujući internet. Tada je naišao na radove svog uzora Amerikanca Daltona Getija i odlučio da se oproba u veštini kojom se, koliko on zna, bavi samo petnaest ljudi u svetu.

Filip Stević iz Smedereva, učenik drugog razreda Srednje veterinarske škole, izrađuje minijaturne skulpture na vrhu grafitne olovke.

Filip Stević iz Smedereva, učenik drugog razreda Srednje veterinarske škole, izrađuje minijaturne skulpture na vrhu grafitne olovke.

Prvu minijaturnu skulpturu Filip je uradio dok je bio kod dede na selu:

“Našao sam olovku koju je deda doneo iz Rusije i na njoj sam uradio svoj prvi rad – to je violina.”

Nakon violine, lako je nalazio inspiraciju za nova dela i sa svakim novim postavljao je sebi  više ciljeve.

ako za sada radi bez mikroskopa, njegove radove karakterišu detalji vidljivi samo pod lupom:

“Prvo smislim i napravim skicu na papiru, i onda ne mora da znači da ću baš to da uradim što sam smislio, možda uradim nešto treće.”

Za ovu veštinu najvažije je strpljenje, jer iako od grafita mogu nastati neverovatne skulpure, krt je i često puca. Za izradu jednog dela, Filipu su nekad potebna tri sata a nekad tri dana. Sada radi hirurškim skalpelima, zubarskim iglama i sajdžijskim alatom.

Skalpelom je, kaže Filip, uradio violinu:

“Posle sam gledao šta mi je lakše, šta mi je potrebnije, radio sam svim i svačim i došao sam do ovoga što mi najviše odgovara i treba.”

Iako nije dugo u ovoj umetnosti, već je imao nekoliko samostalnih izložbi, a neke radove  poslao je i u Italiju.

https://rtsplaneta.rs/video/show/250498/

Na RTS Planeti je dostupno i 11 televizijskih i osam radijskih kanala, koja možete pratiti UŽIVO ili 72 sata odloženo, kao i VIDEOTEKA i SLUŠAONICA sa više od 20.000 naslova televizijske produkcije i radijskog stvaralaštva.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime