Tanjug
Dnevnik Diane Budisavljević

Zlatnu arenu, glavnu nagradu na ovogodišnjem 66. filmskom festivalu u Puli, dobio je film “Dnevnik Diane Budisavljević”, o herojskim poduhvatima austrijske humanitarne aktivistkinje koja je za vreme Drugog svetskog rata iz užasa ustaških logara spasavala srpsku decu, rediteljke Dane Budisavljević.

U njene ruke otišla je i nagrada publike Zlatna vrata Pule, kao i priznanje međunarodnog žirija kritičara FEDEORA. Film Dane Budisavljević je prvi film u novijoj istoriji Pule koji je osvojio nagradu i žirija i publike i kritike. Takođe, to je prvi film ženskog autora koji je pobedio u Puli još od Soje Jovanović 1959. godine. Uverljiva pobeda “Dnevnika Diane Budisavljević” nije iznenađenje, s obzirom na to da su u Puli i struka i publika film primili izuzetno dobro. Iznenađenje je tek to što je žiri potpuno preskočio “Sam samcat” Bobe Jelčića, jedan od cenjenijih filmova u nacionalnoj konkurenciji.

Rediteljka filma Dana Budisavljević rekla je za Tanjug da nije očekivala ovako veliko priznanje na festivalu.

– Iznenađena sam jer nisam verovala da, pored filma “General”, naše ostvarenje može da dobije nagradu. Ovo priznanje nije samo za mene i za našu filmsku ekipu, već za Pulski festival i hrvatsko društvo u celini. Verujem da su pred nama bolji dani kada ovakav film uspe da dobije tako veliku nagradu kao što je Zlatna arena – rekla je Budisavljević.

“Državotvorni projekat”, kako nazivaju najskuplji hrvatski igrani film svih vremena (tri miliona evra), “General” i bavi se životom i delom Ante Gotovine, s Goranom Višnjićem u glavnoj ulozi, doživeo je potpuni fijasko. Ovaj film Antuna Vrdoljaka nagrađen je za specijalne efekte, sporednu mušku ulogu koja je otišla u ruke Borku Periću i za najbolju sporednu žensku ulogu koja je pripala Olgi Pakiović.

Najboljim glumcem proglašen je Krešimir Mikić za ulogu ministra u filmu “Koja je ovo država”, dok je titulu najbolje glumice osvojila naša umetnica Hristina Popović za ulogu Hrvojke Horvat u filmu “Posljednji Srbin u Hrvatskoj”. Priznanje za najbolju manjinsku koprodukciju dodeljneo je filmu “Šavovi”, reditelja Miroslava Terzića.

“Lifka” za Grlića na Paliću

Priznati hrvatski reditelj i scenarista Rajko Grlić i scenograf Miljen Kljaković Kreka ovogodišnji su dobitnici nagrade “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos doprinos evropskom filmu, otvorio je na Letnjoj pozornici 26. festival evropskog filma Palić.

Grliću je nagradu uručio predsednik Saveta FEF Palić akademik Dušan Kovačević, poželivši mu da snimi 12. film i da ga ponovo vidimo na festivalu:

– Hvala vam na dolasku, aplauzu i što gledate filmove i hvala Dušku na ovom uvodu. Takve reči od takvog čoveka. Pre 30 godina smo ronili oko ostrva Lastovo. Poslednjeg leta sam ostavio svoja peraja i masku i očekivao sam uz ovu nagradu i peraje i masku. Napraviću još jedan film samo da se dokopam te maske. Iako je nisam dobio, zapala mi je čast da kažem da je festival otvoren – rekao je Grlić.

Na otvaranju je prikazan i novi film Pedra Almodovara “Bol i slava”, za koji je Antonio Banderas nagrađen u Kanu za najbolju mušku ulogu.