youtube.com/Boris Malagurski

Nakon žalbe režisera Borisa Malagurskog jer je njegov dokumentarni film “Težina lanaca 3” odbijen na konkursu Filmskog centra Srbije i rešenja Ministarstva kulture i informisanja da se odluka o filmu Malagurskog vrati na ponovni postupak, Upravni odbor FCS je usvojio odluku Konkursne komisije kojom je ponovo odbijen pomenuti film.

Malagurski je, nakon što je odbijen na javnom konkursu FCS u kategoriji “Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih dokumentarnih filmova”, uputio žalbu FCS, a potom i Ministarstvu kulture kao drugostepenom organu koje je vratilo predmet na ponovni postupak iz formalnih razloga, radi dopune obrazloženja.

Reditelj je optužio FCS da je odbio njegov projekat jer “nije u skladu sa njihovim ideološkim pogledima na svet”.

U FCS kažu da je na konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih dokumentarnih filmova učestvovalo 33 projekta, od kojih je Komisija sastavljena od filmskih profesionalaca (Vladimir Perović, Miroslav Živanović, Dejan Dabić, Vladimir Radovanović i Miloš Ivanović), predložila UO FCS-a, imajući u vidu budžet koji je bio na raspolaganju i kvalitet filmova, da podrži devet projekata.

Odlukom Ministarstva predmet je vraćen na ponovno odlučivanje UO FCS-a zbog, kako objašnjavaju zahteva Ministarstva da u odlukama budu obrazloženja i za sve projekte koji nisu podržani na konkursima.

“Ranija praksa je bila da se ta mišljenja ne objavljajuju, već dostavljaju aplikantima na upit. Dakle, nije poništen konkurs već odluka UO FCS-a, iz proceduralnih razloga. U odluci MKI se ne pominje bilo kakva nepravilnost u radu Komisije ili u proceduri donošenja njihovih predloga”, naglašavaju iz FCS.

Nepravilnosti su, kažu, otklonjene, nove odluke je potvrdio UO FCS i one su juče objavljene na sajtu FCS-a, gde se može videti da su istovetne prethodnim.

U obrazloženju Komisije o razlozima za odbijanje filma Borisa Malagurskog stoji da je “težište filma na naučno-istraživačkom postupku koji je svojstven televizijskom, a ne filmskom mediju” kao i da “on ne spada u autorski dokumentarac, jer mu je društveni angažman prioritetniji od estetike”.

Kroz pregled nastanka nuklearnog doba, autor ima nameru da, pored ostalog, objasni američke naučne i vojne eksperimente 1940-ih godina nad stanovništvom Pacifika, zatim okolnosti koje su, nakon Hladnog rata, dovele do početka korišćenja osiromašenog uranijuma, kao i dalje eksperimente u svetu i kod nas kroz plasiranje genetski modifikovane hrane, a tu je i aktuelna priča o kontroverzama oko mini-hidrocentrala.

“U odnosu na ”Težinu lanaca 1 i 2”, sada se sa geopolitičkih tema težište premešta na priču o klimatskim promenama i zaštiti životne sredine”, dodaje se u obrazloženju.

Juče su objavljeni rezultati četiri konkursa koji su vraćeni na ponovno odlučivanje UO FCS: za sufinansiranje proizvodnje domaćih filmova sa nacionalnom temom, proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova, za sufinansiranje proizvodnje žanrovski određenih domaćih dugometražnih igranih filmova sa komercijalnim potencijalom i sufinansiranje prozivodnje domaćih dugometražnih dokumentarnih filmova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here