Filmadžije traže budžet za filmove o Kosovu

0

Zalaže se za borbu za Kosovo putem kulture: Emir Kusturica

– Kako je u pogledu zastupanja interesa Srbije u procesima u vezi sa Kosovom i Metohijom sila opravdano sklonjena u drugi plan, smatramo da kultura može preuzeti inicijativu – naveli su filmski radnici u pismu ministru kulture Ivanu Tasovcu, polazeći od njegove izjave "da su kultura i sila dva osnovna jezika kojima jedna država komunicira unutar sebe i prema spolja".

 

Filmski radnici su od Ministarstva kulture zatražili da u predstojećem periodu oformi tela koja će se baviti sufinansiranjem dela koja će afirmisati status Kosova i Metohije u srpskom državnom sastavu, u skladu s Ustavom Srbije, prenose mediji.

 

Filmadžije smatraju da je putem sedme umetnosti potrebno ukazivati na teškoće nealbanskog stanovništva i Srpske pravoslavne crkve i ostalih verskih zajednica, podržavati kulturu pomirenja koja će za rezultat imati novi model zajedničkog života multietničke zajednice u srpskoj pokrajini.

 

– U tom cilju smatramo da je prvi korak osnivanje konkursa koji bi na bijenalnom principu birao po jedan dugometražni film i sufinansirao ga. Samom Ministarstvu kulture i medija prepuštamo osmišljavanje modusa u kome bi se ovaj konkurs održavao, te da li bi bio ostvaren u okviru samog Ministarstva ili Filmskog centra Srbije kao krovne institucije za naš film", navodi se u tekstu ove inicijative.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here