Promo
Andrija Milošević ("Taksi bluz")

U četvrtak, 14 novembra, svečanim otvaranjem u svim većim gradovima Australije počinje 19. po redu Festival srpskog filma u Australiji (Serbian Film Festival 2019). Tradicionalno, jedna od najvećih kulturnih manifestacija naše zajednice na Petom kontinentu održavaće se u Sidneju, Melburnu, Kanberi, Brizbejnu, Adelajdu i Pertu, gde će do 24. novembra biti održano na desetine projekcija pet novih srpskih fimova.

Jedan od prvih etničkih filmskih festivala u Australiji je za proteklih 18 godina ljubiteljima sedme umetnosti doneo više od 130 ostvarenja iz dinamične srpske filmske produkcije. Organizatori festivala potvrdili su ovih dana naslove svih filmova iz selekcije za ovogodišnju smotru srpskog filma u Australiji.

“Šavovi” (2019)

Nagrađen na Berlinskom festivalu filma 2019. ovo ostvarenje donosi priču koja je uzdrmala javnost u Srbiji u poslednjih nekoliko godina, a sada je predmet istrage specijalne državne komisije. Reč je o slučaju novorođenih beba koje su prema svedočenjima roditelja lažno proglašene mrtvim, a zapravo prodavane na usvajanje.

Glavne uloge u ovoj drami režisera Miroslava Terzića igraju Snežana Bogdanović, Marko Baćović i Jovana Stojiljković.

“Taksi bluz” (2019)

Komedija u čijem je središtu Marko, simpatični 40-godišnji propali dramaturg koji radi kao taksista.Tokom jedne noći, kroz Markov taksi prolaze razni likovi koji će, sticajem suludih okolnosti, proizvesti brojne smešne situacije i obrte.

Glumačku ekipu filma čine poznata imena srpske kinematografije: Andrija Milošević, Nikola Đuričko, Sergej Trifunović i Milena Predić, a režiju potpisuje Miroslav Stamatov.

“Delirijum tremens” (2019)

Novo ostvarenje jednog od najuspešnijih srpskih režisera Gorana Markovića. Posle filma “Slepi putnik na brodu ludaka” koji je prikazan na prošlogodišnjem Festivalu srpskog filma u Australiji, Marković je ekranizovao sopstveni pozorišni komad “Delirijum tremens” koji je godinama s uspehom bio na repertoaru Beogradskog dramskog pozorišta. Priča prati poznatog glumca koji se u bolnici oporavlja uz pomoć psihodrame. Gluma je, ispostaviće se, opasna po život, ali je i potencijalni lek…

Igraju: Tihomir Stanić, Gorica Popović, Anita Mančić i Dragan Petrović.

“Ajvar” (2019)

Sniman na lokacijama u Beogradu, Stokholmu i Užicu, Ajvar je, kako kaže režiser Ana Maria Rosi, “priča o ljubavi, izborima, udaljavanju, otuđenju i iseljenju”. Naslov filma je prema rečima scenaristkinje i rediteljke metafora prepoznatljivog elementa svakog emigrantskog života, budući da većina onih koji odlaze iz Srbije i sa Balkana nose sa sobom ovaj gastronomski specijalitet.

Sa glumcima Natašom Ninković, Sergejom Trifunovićem i nenadmašnom Vesnom Čipčić, film je u proteklih nekoliko meseci, od julske premijere na festivalu na Paliću, već dobio niz pohvala i priznanja publike i kritičara.

“Teslin narod” (2018)

Dokumentarni film o srpskoj dijaspori u SAD, posebno o znamenitim Srbima, kako iz prošlih vremena tako i iz sadašnjeg doba, ušao je u konkurenciju za prestižnu nagradu Američke filmske akademije “Oskar” za dugometražni dokumentarni film.

Datume i vreme projekcija, kao i sve najnovije vesti o festivalu, o filmovima i kupovini karata i o tome kako da postanete pokrovitelj festivala ili učestvujete u organizaciji kao volonter, možete naći na zvaničnom vebsajtu festivala www.serbianfilmfestival.org.au

Vesna Čipćić gost festivala

Specijalna gošća SFF 2019. biće pozorišna, filmska i TV glumica Vesna Čipčić, koja se osamdesetih godina proslavila i van granica tadašnje Jugoslavije ulogom u kultnoj TV seriji “Vruć vetar”.

Vesna će posetiti sve gradove u kojima se održava Srpski filmski festival i prisustvovaće projekcijama filma “Ajvar” u kome igra jednu od uloga. Prvo premijerno prikazivanje ovog filma biće u Kanberi, u petak 15. novembra u HOYTS bioskopu u Vodenu.

Karte u prodaji

Lanac bioskopa HOYTS prošlog ponedeljka počeo je prodaju karata za Festival srpskog filma u svim gradovima u kojima će se SFF održavati. Cene ulaznica se razlikuju od bioskopa do bioskopa:

– Sidnej – Vederil Park $19, Šougraund Mur Park $20
– Melburn – Čadston $20, Hajpoint Maribirnong $19
– Adelajd – Norvud $15, Ti Tri Plaza $15
– Brizbejn – Sanibenk $18, Karusel $16
– Kanbera – Voden $19
– Pert – Milenijum Frimentl $19

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here