EPA/Toms Kalnins

Finska ne planira da postane deo NATO, poručili su u Helsinkiju.

Šef finske diplomatije Peka Havisto izjavio je da država ne planira da postane član Alijanse.

– Finska ne razmatra sa NATO pristupanje organizaciji, država nema takav plan u budućnosti… Bezbednosna politika Finske ostaje nepromenjena – rekao je Havisto za agenciju Rojters.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je juče da su te dve skandinavske države u mnogo čemu usklađene sa odbrambenim standardima saveza i ukoliko bude postojalo odgovarajuće političko rešenje vrlo brzo mogu da se pridruže Alijansi.

Nedavno su se i iz Vašingtona moglo čuti da SAD žele da te dve zemlje postanu članice Alijanse.

Naime, zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland rekla je da će vlasti Sjedinjenih Američkih Država biće spremne da razmotre zahtev Finske i Švedske za ulazak u NATO čim te zemlje izraze odgovarajuću želju.

Povodom ovih izjava oglasio se portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je rekao da Rusija ne razume poziv upućene na njen račun o deeskalaciji dok se istovremeno iznose ovakvi stavovi u NATO.

Švedska i Finska nisu članice NATO-a i sarađuju sa Alijansom kao partnerske države.
Podsetimo, Moskva je u decembru uputila Vašingtonu i njegovim saveznicima nacrt sporazuma o bezbednosnim garancijama. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.

U Briselu je u sredu održana sednica Saveta Rusija-NATO koji je bio nastavak rusko-američkih pregovora o bezbednosnim garancijama održanim 9-10. januara u Švajcarskoj.
Rusija je razočarana reakcijom Zapada na bezbednosne predloge.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here