Firme koje se ne odriču Jugoslavije

0

Jugoslavija u srcu i na papiru: Iako se davno raspala, pojedine firme ne izbacuju naziv bivše republike iz svog imena
 

Sva ova preduzeća osnovana su krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka i upisana su u Registar privrednih subjekata, prevođenjem njihove dokumentacije iz sudskih registara u jedinstveni elektronski registar APR-a.

 

Među njima su Jugoslovenska autorska agencija, Jugoslovenski biznis kanal Yu-Bi-Ka, Jugoslovenska biznis mreža YU BI NET, Jugoslovenski institut za urbanizam, Jugoslovenski rečno brodarstvo, Jugoslovenska izozna i kreditna banka, Izdavačko novinarsko preduzeće jugoslovenska evija…

 

Preduzeća sa ovim nazivom koja su bila registrovana u APR-u, a zatim izbrisana iz ovog registra najčešće su poslovala u Vojvodini, a najviše ih je bilo iz Subotice, Bačke Palanke i Novog Sada.

 

Najveći broj aktivnih firmi sa nazivom “jugoslavija” u svom imenu posluje u Beogradu, dok je tek jedno registrovano u Novom Sadu.

 

Ni jedna nova registracija nije izvršena od kada postoji Agencija za privredne registre, jer bi dozvolu za upotrebu tog imena morao da izda nadležni organ države koja ne postoji.

 

Preduzeća sa ovim nazivom ne menjaju ime zbog kontinuiteta poslovanja pravnog lica i zbog toga što registrovana stečena prava, APR nije mogao da im oduzme.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here