pixabay.com

Pretrpane ženske tašne neprimetno dovode do neprijatnih posledica, a da pripadnice nežnijeg pola toga nisu svesne.

Nošenje teških, a pogotovo velikih torbi, kod svake druge žene izaziva određene bolove. Može doći i do prevremenog starenja, tvrdi britanski fizioterapeut Rasel Stoker iz Britanskog udruženja kiropraktičara, na osnovu obavljenih istraživanja.

Nošenjem teške torbe telo je prinuđeno da se prilagođava, a celokupnu situaciju dodatno komplikuju visoke potpetice. U takvom položaju stradaju vrat, leđa, ruke i kolena.

„Vrat se naginje u stranu da bi se uspostavila bolja ravnoteža, što može da dovede do napetosti i upale mišića. Rame na kome se nalazi torba pomereno je unazad i više je od drugog ramena. Ovakav položaj utiče na mišiće gornjeg dela leđa, lopatice i potporne mišiće kičme, zbog čega se i oni umaraju i grče. Kako umoran mišić ne podupire kičmu na pravilan način, dolazi do pogrbljenosti. Ako se torba nosi isključivo na jednoj strani, može doći i do iritacije nerava, kao i do išijasa“ objašnjava ovaj stručnjak.

Osim toga, ruka u kojoj je torba ostaje statična, što je suprotno od uobičajenog mahanja rukama dok se hoda. Mahanje rukama je, zapravo, prirodan način za održavanje ravnoteže. Ako to izostane, osoba je nestabilna. Istovremeno, zbog pritiska koji torba stvara, može da dođe do iritacije nerava ruke, pa i hroničnog bola. Što je torba teža veći je pritisak na zglobove, a to dovodi do njihovog trošenja i opterećivanja kolena.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime