Lična arhiva
POVEZIVANjE SA MATICOM: Učesnici skupštine i gosti

Integraciono i kulturno udruženje Fokus iz Beča dobilo je novo rukovodstvo na izbornoj skupštini, na kojoj su usvojeni izveštaji o radu za 2021. i 2022. godinu, finansijski izveštaj i program rada za ovu godinu.

Pred novim rukovodstvom je da nastavi put koji su već utabali prethodnici i radi na povezivanju Srba u Austriji sa maticom, ali i na njihovoj što lakšoj integraciji, uz očuvanje jezika, kulture, vere, tradicije. Na tom putu, Fokus će ubuduće kao predsednik udruženja voditi prof. Dejan Radović, dok će njegova zamenica biti dipl. inž. Sunčica Rajnprehter. Koordinator za saradnju dijaspore i matice je Hadži Slavica Sarić, član Udruženja novinara Srbije. Za novog sekretara izabrana je Suzana Đurić Mišić, dok će njena zamenica biti Malina Marina Janković, koja je i članica Upravnog odbora. Blagajnica je Biljana Stojićević, dok je Nadzorni odbor jači za još dva člana, Sanju Nemet i Slobodana Stojkovića.

Izborna skupština održana je u prostorijama Zajednice srpskih klubova u Beču, a predsedavala je Vesna Jovanović Klinger, koja je do sada sa velikim uspehom vodila udruženje i organizovala zapažene manifestacije, promovišući saradnju. Ona je na saradnji zahvalila Ambasadi Srbije u Beču, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kao i svim sponzorima i prijateljima udruženja, a posebno članovima Fokusa, koji su, kako je istakla, svojom energijom, doprineli da udruženje bude uspešno.

– Čestitam novoj upravi sa željom da budu samo još bolji, organizovaniji i da međusobno razvijaju ljubav, toleranciju i uzajamno poštovanje – istakla je Klingerova.

Suzana Đurić Mišić, Vesna Jovanović Klinger i Dejan Radović

Novoizabrani predsednik Dejan Radović je zahvalio na ukazanom poverenju i naglasio da će se uz pomoć svih članova nastavi kontinuitet dosadašnjih aktivnosti i nastojati da rad udruženja podigne na još viši nivo.

– Veoma su važni koordinacija i uzajamno delovanje svih udruženja, a sve u cilju čuvanja nacionalnog interesa i ostvarivanja prava u Austriji – rekao je Radović.

Članovi su odlučili da slava Fokusa budu Svete mučenice Ljubav, Vera, Nada i majka im Sofija, praznik koji se obeležava 30. septembra.

Poezija, pokloni, koktel

Da ni ova “ozbiljna” aktivnost ne prođe bez književnosti, pobrinula se pesnikinja, članica Fokusa, Nataša Pajković, koja je u udruženju zadužena za organizaciju humanitarnih akcija. Pričinila je veliko zadovoljstvo prisutnima, pročitavši svoju pesmu, koju je posvetila udruženju.

Članice su uručile poklon dosadašnjoj predsednici Vesni Jovanović Klinger i time joj zahvalile na svemu što je uradila za Fokus.

Došli brojni prijatelji

Izbornoj skupštini Fokusa prisustvovali su brojni prijatelji kluba, a među njima, Mladen Filipović, predstavnik Republike Srpske u Beču, Igor Miketić, sekretar Austrijsko srpskog društva, Olivera Mijalković, primadona Bečke opere, Dragan Stojmenović, predstavnik SPC u Beču, u Luka Marković, predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču. Podršku Udruženju Fokus, pisanim putem, uputili su univerzitetski profesor dr Volfgang Rorbah i austrijsko udruženje Vendepunkt.

JOŠ JAČI RAD: Članovi uprave Fokusa