Z. Mirković
Od četvrtka ponovo na okupu: Jedna od ranijih proba

Kulturno-umetničko društvo “Srbija” iz Beča uskoro kreće u novu sezonu negovanja srpske kulture i tradicije, a osnivač društva i koreograf Zlatko Miladinović Zajko ulazi u 50. godinu bavljenja folklorom.

Ponosno nose srpsku nošnju: Mališani KUD “Srbija”

Posle letnje pauze, probe počinju 5. septembra. Četvrtkom se održavaju u 15. bečkom okrugu (Sehshauserštr. 7) i to za decu od 5 do 13 godina od 17.30, a za starije od 30 godina u 19 časova.

– Nedeljom su probe u Kornojburgu i to sve tri grupe – mali, srednji i odrasli od 13 časova. Probe traju po sat i po za svaku grupu – kaže Zajko.

KUD “Srbija” je osnovan 2004. godine i trenutno ima oko 80 članova, među kojima je dvedesetak seniora.

Inače Zajko, koji već pune tri decenije živi u Austriji, počeo je da igra sa svega šest godina. Iduće godine u aprilu on će proslaviti 50 godina bavljenja folklorom. Svoje znanje on decenijama prenosi na mlade, a sav svoj rad usmerio je na negovanje srpske kulture i tradicije. Slobodno vreme posvećuje mladima i bori se da od zaborava otrgne narodne igre iz naše otadžbine.

– Deca treba da igraju folklor jer narodne igre imaju nemerljiv značaj za njihov razvoj, kako psihički, tako i fizički. Igranjem narodnih igara kroz različit spektar koreografija, kombinovanje sa narodnom nošnjom i kratkim intervalima u oblačenju istih, telo deteta se razvija i vidno poboljšava korišćenje i ekstremiteta koji se inače slabije koriste. Sve to doprinosi razvoju koordinacije, tehnike pokreta deteta, a omogućava i sticanje brzine, snage, istrajnosti, spretnosti i izdržljivosti – ukazuje Zajko i poziva na upis novih članova.

On navodi da narodne igre sprečavaju i loše držanje tela, a deci kroz njih razvijaju i karakterne osobine. Posebno se odnosi na snalažljivost, smelost i upornost.

Svi koji bi voleli da zaigraju u KUD “Srbija” mogu da se jave na broj telefona +436767193047.

Kolektivni duh

Zajko sa ćerkom Kristinom, predsednicom kluba

– Igrajući folklor, dete postaje snalažljivije, stiče potrebnu brzinu i koordinaciju pokreta, ritmičko izražavanje uz muziku, dok javni nastupi igraju važnu ulogu u razvoju detetove ličnosti. Ujedno razvija se kolektivni duh i disciplina koja u kombinaciji sa učenjem kulture i tradicije svog i drugih naroda daje kvalitativno napredovanje u psihičkom razvoju deteta – objasnio je Zajko dodajući da su to sve pozitivni aspekti folklora i odrastanja dece.