Z. Mirković
Poslednji voz: KSD Bambi je u subotu održao Jesenji koncert

Nove, pooštrene mere austrijske vlade sa ciljem zaustavljanja dramatičnog širenja koronavirusa imaju negativan uticaj po rad srpskih klubova, koji će od petka, kada mere stupaju na snagu, obustaviti sve probe folklornih sekcija i slične aktivnosti.

Luka Marković, predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču ističe da su probe folklora omogućene novim ograničenjem broja osoba u zatvorenom prostoru sa deset na šest.

Luka Marković

– Ta mera je kraj svih aktivnosti. Naši klubovi sada moraju da zaustave rad folklora i praktično prekinu i druge aktivnosti – navodi on.

Marković kaže da je novo obustavljanje rada veoma loše po srpske klubove, koji će pretrpeti veliku štetu.

– Najveća šteta bi bila da deca izgube interes za folklor, koji je odličan način ne samo da negujemo našu tradiciju i kulturu, već pre svega i očuvamo srpski jezik među omladinom.

Jedan od mlađih ansambala “Morkanjca”

Marković navodi da je od austrijskih vlasti traženo jasno tumačenje novih mera, ali da je izvesno da do daljnjeg neće biti aktivnosti klubova.

Saša Kostić, predsednik Srpskog kulturnog centra “Stevan Mokranjac ” iz Beča ukazuje da to društvo od četvrtka uveče, pošto mere stupaju na snagu u petak, obustavlja probe folklora.

Saša Kostić

– Svakako u školama počinje jesenji raspust. Obustavljamo probe do daljnjeg, to jest dok se ne budu ponovo stvorili uslovi da nastavimo rad – rekao je on.

Kostić je ukazao da je čitava situacija od marta veliki problem i ogromno psihičko opterećenje po sve jer je velika neizvesnost šta će se dalje događati. Istovremeno, on ne strahuje da će se deca udaljiti od kluba, jer su i za vreme prve obustave rada, sredinom marta, svakodnevno su zvala i informisala se kada će ponovo početi probe.

Povećano interesovanje: Jedna od ranijih proba KSZS

Aleksandar Stanković, predsednik Kulturno-sportskog društva Bambi čiji klub je u subotu održao zasigurno poslednju priredbu jednog našeg kluba u ovoj godini, takođe kaže da će obustaviti aktivnosti zbog novih mera.

– Pred nama je raspust. Obustavićemo aktivnosti, s obzirom da najavljene mere onemogućavaju naš rad. Međutim nećemo čekati da nam te dve nedelje prođu u prazno. Tražićemo da vidimo da li je moguće ipak na neki način nastaviti rad. Videćemo da li, ako poštujemo sve mere kao i do sada, postoji mogućnost za neki izuzetak – ne miri se čelnik Bambija s potpunom obustavom rada.

Aleksandar Stanković

Stanković je zadovoljan što je Bambi u ovoj, po svemu specijalnoj i teškoj godini, uspeo da realizuje veliki međunarodni fudbalski turnir, Dečji festival i nedavno Jesenji koncert.

Deca ne odustaju

Borislav Kapetanović, umetnički rukovodilac Kulturno-umetničkog društva “Branko Radičević”, rekao je da austrijske vlasti, kako je objašnjeno tom društvu, smatraju da folklori spadaju u istu kategoriju kao i plesne škole, kojima nije dozvoljen rad u aktuelnim uslovima.

– Posle popuštanja mera obnovili smo rad našeg folklora. Radili smo, kako to nalažu pravila, po grupama, poštujući što više sve mere. Sada, novim merama, ponovo moramo da stanemo i prekinemo rad.

Kapetanović sa mladima iz “Radičevića”

Kapetanović kaže da nema straha od osipanja dece jer se posle obnove rada samo mali broj njih nije vratio na probe, pre svega zbog straha roditelja,

– Željna su naša deca proba, posebno najmlađi – dodao je on.

Veće interesovanje mališana

U pokrajini Salcburg naši klubovi su zbog teške epidemiološke situacije u tm delu Austrije, od prošle subote prinuđeni da obustave rad. U toj pokrajini je ček i uveden karantin na jednim mestom – Kuhlom. Nenad Šulejić, predsednik Zajednice srpskih klubova u Salcburgu i predsednik Kulturno-sportske zajednice Srba (KSZS), kaže da je u skladu s odlukama pokajinskih vlasti obustavljen rad naših društava.

– Imali smo sastanak i saglasili se da pratimo situaciju i pridržavamo se svih mera – kazao je on.

Nenad Šulejić

Šulejić je izrazio žaljenje zbog aktuelne situacije i podseća da od marta nije bilo nijedne manifestacije.

– Počeli smo u septembru da radimo po grupama vodeći računa da ne organizujemo velika okupljanja. I sada smo primorani da ponovo sve obustavimo – objasnio je on.

Šulejić ističe da su deca u Salcburgu željna da se druže i igraju folklor.

Prema njegovim rečima u septembru, kad je obnovljen rad društava, odziv dece bio je veći nego ranije.