Tanjug/AP

Nakon vesti da će Folksvagen 2023. godine prestati da proizvodi Pasat u SAD, stiže i najava gašenja evropskog Pasata.

Folksvagen je prvobitno nameravao da proizvodnju sledeće generacije Pasata za Evropu premesti iz Nemačke u Tursku, ali je prolongiranje sirijskog konflikta nateralo ovog auto-giganta da promeni planove.

Nakon toga je odlučeno da se novi Pasat od 2023. izrađuje u Slovačkoj, u pogonu u Bratislavi uz investiciju vrednu milijardu evra.

Međutim, Folksvagen je na kraju odlučio da okonča proizvodnju limuzinske verzije Pasata u Evropi, kada aktuelna generacija završi svoj životni vek. To bi, prema istom izvoru, trebalo da se dogodi 2023. godine.

Međutim, Pasat ne bi bio potpuno ugašen kao model, s obzirom da bi karavan verzija (Variant) nastavila da se pravi i u narednoj generaciji.

Razlog za ovako radikalnu odluku Folksvagena (ako se navodi obistine), treba tražiti u tome što prodaju Pasat limuzine sve više ugrožava model koji takođe proizvodi VW grupacija, a to je Škoda Superb. Folksvagen, navodno, ne bi želeo da njegova dva model budu rivali jedan drugom na tržištu.

Takođe, nemački proizvođač je shvatio da se limuzine sve manje kupuju u bogatijim evropskim zemljama, koje su bile glavno tržište Pasata, usled rasta popularnosti SUV/krosover vozila.

Sa druge strane, u centralnoj i istočnoj Evropi, gde su sedani i dalje traženi, VW grupa će forsirati prodaju Superba.

Folksvagen se tu neće zaustaviti. U planu je ukidanje modela koji je proizašao upravo iz Pasata, a to je Arteon.

Tako će aktuelna generacija Arteona biti ujedno i poslednja, a osim kupe-limuzine, ugasiće se i “Shooting Brake” koji je tek nedavno počeo da se proizvodi.

Model Pasat je trenutno najdugovečniji putnički automobil u gami Folksvagena. Prva generacija je debitovala skoro pre pola veka, 1972. godine.

Aktuelna, osma generacija evropskog Pasata lansirana je 2015. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here