”Folksvagen” većinski vlasnik ”Suzukija”

0

 

”Folksvagen” većinski vlasnik kompanije ”Suzuki”

 

"Folksvagen" je otkupio 19,9 odsto deonica od privatnih akcionara japanskog proizvođača malih automobila, čime je istovremeno okončano dugogodišnje partnerstvo "Suzukija" sa američkim "Dženeral motorsom" (GM), prenela je japanska agencija Kjodo.

 

Drugi po veličini japanski proizvođač mini automobila "Suzuki", sa sedistem u Hamamacu i "Folksvagen" planirali su sveobuhvatno udruživanje koje podrazumeva saradnju na izradi hibridnih vozila i zajedničkom sistema upravljanja. Prvi automobil koji će koristiti delove "Suzukija" i "Folksvagena" mogao bi biti predstavljen već ove godine, izjavio je izvršni direktor "Suzukija" Osamu Suzuki.

 

"Folksvagen" je prošlog meseca dao saglasnost na kupovinu 19,9 odsto akcija u "Suzukiju" za 222,5 milijardi jena (2,5 milijardi dolara). Nemačka kompanija će snabdevati "Suzuki" dizel motorima, a kola će se izrađivati pod robnim markama obe firme.

 

U okviru dogovora o kapitalnom povezivanju "Suzuki" je najavio kupovinu do 50 milijardi jena akcija "Folksvagena", izjavio je direktor Suzuki prošlog meseca. On je danas potvrdio da japanski proizvođač "traži akcionare "Folksvagena" koji žele da prodaju deonice".

 

"Suzuki" planira da ponudi japanskim tržištu električna vozila u bliskoj budućnosti, a udruživanjem kapitala kompanija će obezbediti pristup velikom broju tehnologija "Folksvagena", dok će nemački auto-gigant imati snažan podsticaj za ulazak na tržišta Indije i jugoistočne Azije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here