EPA/Focke Strangmann
Ursula fon der Lajen

Fon der Lajen priprema građane EU na dugi rat. Ministar pravosuđa ne vidi opasnost da Nemačka postane strana u ratu ako isporuči Ukrajini teško naoružanje i takođe kaže da je Putin izuzet iz istrage o ratnim zločinima, piše Dojče vele.

Nemački javni servis ARD prenosi da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u još jednom video obraćanju naciji ponovio zahtev za teškim naoružanjem od zapadnih partnera:

“Ili će naši partneri da daju Ukrajini svo neophodno teško naoružanje i avione, i to – bez preterivanja, odmah – kako bismo ublažili pritisak okupatora na Marijupolj i razbili blokadu, ili ćemo to da radimo kroz pregovore, u kojima bi uloga naših partnera trebalo da bude presudna”.

A predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen apelovala je na zemlje EU da brzo isporuče oružje Ukrajini.

– Za sve države članice važi, ko može treba da isporuče brzo, jer samo tako Ukrajina može da preživi u svojoj akutnoj odbrambenoj borbi protiv Rusije – rekla je fon der Lajen za “Bild am Zontag”.

– Ne pravim razliku između teškog i lakog naoružanja. Ukrajina treba da dobije ono što joj treba za odbranu i čime može da rukuje – nastavila je fon der Lajen.

Predsednica Evropske komisije pripremila je građane Evrope na dugi vojni sukob:

“Moramo učiniti sve da se rat završi što je pre moguće. Istovremeno se moramo pripremiti za to da će rat trajati mesecima, u najgorem slučaju možda čak i godinama”.

Isporuka oruža je legitimna

Nemački ministar pravosuđa, Marko Bušman (FDP), je moguće isporuke teškog naoružanja Ukrajini klasifikovao kao legitimne po međunarodnom pravu. On je listu “Velt am Zontag” rekao da Ukrajina vodi legitimni odbrambeni rat protiv Rusije.

“Dakle, ako koristit svoje legitimno pravo na samoodbranu, podrška kroz isporuku oružja ne može dovesti do toga da postanete strana u ratu.”

Ovo nije samo njegov lični stav, već stav nemačke vlade.

1 COMMENT

  1. Ма ја би послао више швапских добровољаца. Чекају их Руси.
    Зато нису прегазили Украјину за пар дана.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here