EPA/Clemens Bilan

Evropska unija mora da nastavi pritisak na Rusiju i da podržava Ukrajinu, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen danas na konferenciji za štampu u gradu Kiruna u Švedskoj.

Fon der Lajen je u Švedskoj, zajedno sa svim komesarima, obeležila početak švedskog predsedavanja Unijom u prisustvu švedskog rukovodstva.

Na početku šestomesečnog predsedavanja Švedske Evropske unije, Fon der Lajen je rekla da je Rusija smanjila 80 odsto isporuke gasa EU za osam meseci od početka sukoba u Ukrajini, ali je to EU kompenzovala diverzifikacijom izvora snabdevanja.

– Naporan rad se isplatio. Cene gasa su sada niže nego pre ruske invazije – rekla je ona.

Na novinarsko pitanje kada bi Ukrajina mogla da počne pregovore za članstvo u EU, Fon der Lajen nije dala direktan odgovor, već se zadržala na godišnjem jesenjem izveštaju Komisije o zemljama iz procesa proširenja.

– Sledeći važni period je izveštaj za proširenje na jesen, izveštaj koji je ogledalo napretka svake zemlje koja hoće da uđe u EU. Ukrajina je impresivno ambiciozna. Da bi se taj proces podržao, predstavnici Evropske komisije će posetiti Ukrajinu u februabru – izjavila je Fon der Lajen.

Ona je dodala da ono što je važno je da se napreduje sa reformama ali da one budu visokog kvaliteta.

4 COMMENTS

  1. Normalno lazi nisu zabranjene ali u lazi su kratke noge .Neka pita svabski narod koliko su cijene energetike u prosloj godini isle gore i koliko su donaplate dobili na kraju godine i koliko ih je sada na sudu sto nemogu to da plate.To je tek pocetak katastrofe pod pod izrekom /mi moramo ostati ujedinjeni da bih pomogli ukraini/Niko narod nepita sta ce jesti/Ukinili su zakon o sabiranju hrane iz smeca naravno pokvarene.Inace nebi bila u smecu/Valda je najnovije moto /HRANI TE SE SMECOM i lisice tako nocu obilazeći ulice traze u kantama za smece otpad.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here