EPA/Ahmed Jalil
Viola fon Kramon

Snažno ohrabrujem Kosovo i Srbiju da iskoriste transatlanstko jedinstvo po pitanju dijaloga i posredovanje specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka da dođu do održivog, sveobuhvatnog sporazuma. Bez toga, nijedno od njih dvoje neće moći ući u EU, rekla je izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon za “Eunjuz”.

Fon Kramon je istakla da “prvi put, iako se to moglo učiniti i prethodnih godina u oblasti vladavine prava, imamo nazadovanje Srbije kada je u pitanju usklađenost sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU”.

– Srbija ima samo 45 odsto usklađenosti sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, što je pad od 20 odsto u odnosu na poslednji izveštaj. Trend je jasan i situacija je neodrživa. Poslali smo jasnu poruku predsedniku Aleksandru Vučiću – ili ste uz nas kada nam treba evropsko jedinstvo, ili ste protiv. Srpsko balansiranje je neprihvatljivo, a posledice mogu biti efektivno zaustavljanje pristupnih pregovora Srbije. Mi zaista želimo da vidimo Srbiju u EU, ali da bi se to desilo Srbija treba da napravi preokret u svojoj spoljnoj politici i jasno pokaže solidarnost sa Ukrajinom – rekla je Fon Kramon.

Kada je u pitanju francusko-nemački predlog za dijalog Beograda i Prištine, Fon Kramon kaže da “ne može komentarisati sadržaj ili postojanje predloga”.

– Ali smatram da je ovo dobrodošla i pravovremena inicijativa. Uključene su ključne evropske prestonice i moramo da vidimo političko upravljanje dijalogom Srbije i Kosova kako bismo stvari pomerili napred. Ovo je jedinstvena prilika jer imamo puno transatlantsko jedinstvo po ovom pitanju i nema izbora u narednom periodu, tako da snažno ohrabrujem obe strane da to iskoriste i posredovanje specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka da dođu do održivog, sveobuhvatnog sporazuma. Bez toga, nijedno od njih dvoje neće moći da uđu u EU – zaključila je ona.

5 COMMENTS

  1. То је одлична вест! Космет ће се морати реинтегрисати у Србију, надам се милом, а Србија не треба да се прикључује ЕУ. Зашто би?

    • Bravo Radoljub, imam isto misljenje👏ovkva EU gde vlada zakon ucena i Strapazen nam ne treba 😭😭😭🤮🤮🤮

  2. KiM je deo Srbije uvek bio i bice.tu nema magodbe,Ova nemica nema nikakvo pravo da on o tom edlycuje.Gospodjo dodji vidi i otidji.To je Srpska zemlja,Sve sto radi Zapad je da na pritisak i prevaru prevari Srbiju i da joj otme njenu teritoriju.

  3. Samo da se Srbija oslobodi Crvene dece i da ne udje u propalu Evropu i u NATO. Slavni Ceh, Martin Obrtel trebao bi svakodnevno da drzi govore i narodu objasnjava zasto je vratio ordenje, koje mu je NATO dao.

  4. Gospodjo Viola, Srbi se ne nalaze u istom delu sa vama, tako da je krajnje vreme da ostavite Srbiju na miru, zajedno sa njenom AP KiM.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here