commons.wikimedia/Heinrich Böll Stiftung
Viola fon Kramon

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon izjavila je da je “takozvani Vašingtonski sporazum bio pod znakom pitanja u trenutku potpisivanja”.

Ona je to rekla nakon što je vršilac dužnosti kosovskog predsednika Vjosa Osmani pre nekoliko dana navela “da bi trebalo razmotriti delove Briselskog sporazuma, kao i Vašingtonski sporazum”.

– Svrha Vašingtonskog sporazuma nije bila da donese stabilnost na Balkan, to je uglavnom bio PR potez gospodina Grenela – rekla je Fon Kramonova za Kosovo onlajn.

– Neke od tačaka sporazuma mogu biti važne i vredne, ali uopšte nemaju pravni efekat”, istakla je ona.

Kako je navela, Zajednica srpskih opština je složeno pitanje i na njega se mora odgovoriti, ali definitivno ne u ishitrenoj deklaraciji, koju nisu videle strane u procesu.

– Vašingtonski sporazum, takođe, ima neke tačke koje su vrlo problematične, naročito prihvatanje Jerusalima kao prestonice Izraela. EU je veoma posvećena međunarodno prihvaćenoj odluci, glavni grad Izraela je u Tel Avivu – istakla je Fon Kramonova.

– Srbija kao zemlja kandidat za EU i Kosovo kao potencijalni kandidat obavezali su se da će svoju spoljnu politiku uskladiti sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Unije, zato ne bi trebalo da imaju svoje ambasade u Jerusalimu, što bi kršilo međunarodno pravo – zaključila je Fon Kramonova.

2 COMMENTS

  1. Hoce li Vucic da pokaze jednom zube ovim zelenim nacistima. Siptari opet dobili priznanje izraela a mi ga iz….. eto kao briselksi sporazum i opet cutimo kao do sad …

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here