Vesti
Podela paketa OŠ Miodrag V Matić za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju, Užice

U godini punoj izazova, uz pomoć partnera, donatora i građana Fondacija Ana i Vlade Divac usmerila je 2,2 miliona dolara za pomoć građanima Srbije.

Fondacija je podržala više od 60.000 ljudi kroz različite humanitarne i razvojne projekte, a fokus je bio na smanjenju posledica pandemije kovida 19, kao i podršku poljoprivrednicima, omladinskim projektima, ekonomskom osnaživanju najugroženijih grupa, te pomoć preduzetnicima. Fondacija je bila posebno posvećena strateškom razvoju filantropije i negovanju kulture davanja.

Porodica Šarković iz Vidanja, Kosovo i Metohija

Odmah po proglašenju vanrednog stanja u Srbiji, fondacija je svoj kapacitet usmerila ka hitnom obezbezbeđivanju humanitarne pomoći. Obezbeđeno je 14.000 paketa hrane i higijenskih sredstava za najugroženije građane iz 16 opština Srbije i 26.000 obroka za korisnike narodnih kuhinja. 4 zdravstvene ustanove dobile su potrebnu medicinsku opremu i aparate, a 9 prihvatnih i azilnih centra neophodna higijenska sredstva i igračke za decu.

Osam ugroženih porodica dobilo je pomoć za obnovu i opremanje svojih domova. Osnovna škola “Radoš Tošić” iz Osojana na Kosovu i Metohiji opremljena je spravama za nastavu fizičkog vaspitanja, računarima i nastavnim sredstvima, dok su vrtići u Stajićevu, Vrnjačkoj Banji i Smederevskoj Palanci dobili nova igrališta. Kroz program Divac Stipendija, dodeljena je 151 učenička stipendija đacima iz materijalno ugroženih porodica.

Prihvatilište za stara lica, Kumodraška

Petnaest preduzeća je dobilo podršku za razvoj poslovanja, uključujući 5 grantova namenjenih ženskom preduzetništvu. U saradnji sa grupom donatora iz SAD-a, nastavljen je program IT Bootcamp – neprofitna škola za prekvalifikacije u IT sektor. U 2020. školu je besplatno pohađalo 326 polaznika, od čega je njih 45% našlo posao ili praksu u ovoj oblasti.

Kroz podršku razvoju poljoprivrede, 106 poljoprivrednih gazdinstava sa više od 500 članova započelo je i razvilo sopstveni posao ili poljoprivrednu proizvodnju. Pomoć je data u vidu domaćih životinja, sadnica, poljoprivredne mehanizacije ili građevinskog materijala.

U 2020. se fondacija snažno borila za rodnu ravnopravnost i radna prava, promovisala ciljeve održivog razvoja i jednakost za sve, osnaživala mlade da se aktivnije uključe u socijalni, ekonomski i politički život zemlje i regiona. Podržali smo 74 organizacije civilnog društva i medije, kako bi pomogli najugroženijim sugrađanima, promovisali solidarnost i duh zajedništva u vremenu krize.

Divac stipendistkinja, volonterka

Zajedno sa partnerima iz Koalicije za dobročinstvo, Fondacije je radila na razvoju filantropije. Otvoren je Muzej filantropije na Dobrocinitim.rs, a 620 učenika iz 9 osnovnih škola pohađalo je časove o filantropiji. Pokrenuta je inicijativa za ukidanje PDV na donacije hrane, što bi dovelo do značajnog povećanja donacija i smanjenja siromaštva, ali i doprinelo zaštiti životne sredine.

Fondacija Ana i Vlade Divac zahvaljuje se svim partnerima u zemlji i dijaspori, medijima i donatorima na poverenju i podršci u protekloj godini!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here