EPA/LUDOVIC MARIN
Bil Gejts

Fondacija “Bil i Melinda Gejts” donirala je još 59,48 miliona evra (70 miliona dolara) za razvoj i distribuciju vakcine protiv Covid-19, s nadom da će i drugi međunarodni akteri takođe priložiti više novca za globalne napore u borbi protiv pandemije.

Fondacija je saopštila da će 42,48 miliona evra (50 miliona dolara) donirati GAVI Kovaks mehanizmu finansiranja koji predvodi Globalna alijansa za vakcinaciju (GAVI), dok će 16,99 miliona evra (20 miliona dolara) biti donirano Koaliciji za inovacije protiv epidemije (CEPI).

Iz fondacije navode da je potrebno obezbediti da svi imaju jednak pristup testovima, lekovima i vakcinama, onda kada budu dostupne, bez obzira na to u kom delu sveta žive.

Fondacija “Bil i Melinda Gejts” počela je sa prikupljanjem donacija za GAVI Kovaks mehanizam u junu, a do sada je obezbeđeno 132,56 miliona evra (156 miliona dolara) Zajedno sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, CEPI i GAVI predvode globalnu šemu poznatu kao Akcelerator pristupa Covid-19 alatima (ACT), koja ima za cilj da ubrza razvoj i proizvodnju testova, lekova i vakcina protiv Covid-19, kao i njihovu pravdenu distribuciju.

GAVI je saopštio da Kovaks, koji je deo šeme, ima za cilj da obezbedi 2 milijarde doza vakcine protiv Covid-19 do kraja 2021. godine. Iz alijanse navode da će doze biti dostupne svim zemljama koje učestvuju u programu Kovaks, kao i da će 92 najsiromašnije zemlje dobiti gotovo milijardu doza.

Ove nedelje objavljeni su pozitivni rezultati kliničkih ispitivanja dve potencijalne vakcine protiv Covid-19, jedne na čijem razvoju rade “Fajzer” i “Bajontek” i druge na kojoj rade naučnici iz Rusije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here