commons.wikimedia/Mil.ru
Ruska krstarica "Maršal Ustinov"

Rusija i NATO su nedavno održali manevre na krajnjem Severu, što je bila “proba moguće pomorske bitke”, piše američki list “Forbs”.

Norveški, kanadski i nemački vojni brodovi, lovci F-35 i bombarderi B-1 Ratnog vazduhoplovstva SAD učestvovali su u vojnim vežbama kod zapadne obale Norveške. Realizovali su zadatke elektronskog ratovanja i uništavanje protivbrodskih raketa protivnika.

U vežbe NATO-a “Dajnemik gard” bile su uključene ogromne snage – fregata “Halifaks” Ratne mornarice Kanade i raketni brodovi norveške mornarice “Stejl” i “Storm”, podseća autor članka. Nemački tanker “Špesart” im je pružao podršku. Na vojne vežbe su stigla i dva američka strateška bombardera B-1.

Kako se navodi, vojne vežbe su potvrdile pretpostavke o tome da su SAD prebacile svoje avione radi uvežbavanja akcija u slučaju “borbe na moru sa Ratnom mornaricom Rusije”. Američke letelice B-1 sa njihovim novim protivbrodskim raketama dometa 500 kilometara biće među najmoćnijim sredstvima za uništavanje protivničkih brodova, konstatuje novinar.

Lovci F-35 će pokrivati bombardere od napada neprijateljske avijacije. Podmornice NATO-a takođe će imati značajnu ulogu. Njihov zadatak je da otkriju i napadnu ruske brodove i da zaštite svoja plovila od napada sa podmornica neprijateljske flote, piše “Forbs”.

“Nije iznenađujuće to što je ruska flota održala vojne vežbe kod istočne obale zemlje, dok su brodovi i avioni NATO-a održavali vojne vežbe  kod zapadne obale Norveške”, ocenjuje autor članka.

Moćna ruska raketna krstarica “Maršal Ustinov” uvežbavala je napade na podmornice NATO-a, skrivajući se u fjordu u blizini Norveške. Krstarica je isplovila u Barencovo more iz Severomorska. Brod je delovao zajedno sa podmornicom i protivbrodskom avijacijom, realizovao je potragu i praćenje podmornice, a takođe je izveo gađanja sa protivpodmorničkim oružjem, ističe se u članku.

Nakon završenih vežbi krstarica se vratila u Severomorsk, ali obilaznim putem. Jedan od najmoćnijih brodova na svetu uputio se na jug – u fjord Varanger kroz koji prolazi rusko-norveška pomorska granica.

Autor članka naglašava da je “Maršal Ustinov” skrenuo na jug kada su američki bombarderi B-1 stigli u Norvešku.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime