pixabay.com
Foto: Ilustracija

Američki časopis „Forbs“ nazvao je rusku podmornicu projekta 09851 „Habarovsk“ podmornicom decenije. Časopis napominje da će, nakon što bude naoružana „ogromnim samohodnim nuklearnim torpedom „Posejdon“ „Habarovsk“ moći da promeni tok vođenja podvodnih ratova.

U tekstu se navodi da su mnoge karakteristike „Habarovska“ još uvek pod velom tajnosti. Međutim, novinari smatraju da će podmornica imati mnogo toga zajedničkog sa udarnim strateškim podmornicama projekta „Borej“.

Jedinstvenost je, takođe, u naoružavanju podmornice bespilotnim „Posejdonima“ sa nuklearnim nabojem.

„Posejdon“ će predstavljati ozbiljnu opasnost za američke priobalne gradove, poput Njujorka i Los Anđelesa… Ako se planovi Rusije ne promene, „Habarovsk“ će naredne decenije biti u centru pažnje zapadnih analitičara za protivpodmorničko ratovanje. Posebnu pažnju će ovoj podmornici posvetiti američka i britanska mornarica“, ističe časopis.

Časopis navodi da će pojava takvih podmornica stvoriti ozbiljne probleme za zapadne flote, jer će morati da stvore novo oružje sposobno da presreće „Posejdon“, jer je za postojeća torpeda on nedostižan.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here