Tanjug

Srbija se našla na 54. mestu liste najbezbednijih zemalja u trenutnoj fazi pandemije koronavirusa američkog časopisa Forbs, čime je, uz još nekoliko balkanskih zemalja, bolje plasirana od velikih svetkih sila, kao što su Sjedinjene Američke Države, Rusija i Velika Britanija.

Na prvom mestu liste zasnovane na izveštaju organizacije “Deep Knowledge Group” je Švajcarska, dok u ovom trenutku najopasnija država Sudan.

Od zemalja u regionu najbolje je plasirana Slovenija, koja se nalazi na 32. mestu.

Hrvatska je zauzela 36. poziciju, Crna Gora na 42, a Bosna i Hercegovina na 72. mestu.

SAD su se našle na 58. mestu liste, Rusija je na 61, a Velika Britanija na 68 mestu.

Među prvih 10 najbezbednijih zemalja, pored Švajcarske su Nemačka, Izrael, Singapur, Japan, Austrija, Kina, Australija, Novi Zeland i Južna Koreja.

U ovom trenutku, prema izveštaju, najopasniji regioni su države Afrike, južno od Sahare, Južna Amerika, kao i neke bliskoistočne zemlje i države Pacifika.

Lista je sastavljena na osnovu 130 kvalitativnih i kvantitativnih parametara, kao i na više od 11.000 informacija u kategorijama kao što su efikasnost karantina, monitoring i otkrivanje zaraženih, stabilnost zdravstvenog sistema i efikasnost vlade.

Kako navodi Forbs, interesantno je da se posle nekoliko meseci pandemije rejting država u pogledu epidemiološke bezbednosti potpuno promenio u odnosu na početak.

Prvobitno su najviša mesta zauzimale države koje mogu munjevito da reaguju na krizne situacije, ali su sada ta meta zauzele države sa najstabilnijom ekonomijom.

U studiji se ističe da su Švajcarska i Nemačka zauzele prva dva mesta zbog jake ekonomije i obazrivosti prilikom slabljenja mera.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here