EPA/Friedemann Vogel

Kako prenosi Bloomberg, Ford traži uštedu koju namerava da prikupi odstupanjem s čak nekoliko hiljada pozicija.

Planirana otpuštanja će se pre svega odnositi na odeljenje za razvoj motora s unutrašnjim sagorevanjem u SAD-u.

U martu 2022. predsednik Forda Jim Farley je najavio podelu marke na posebne sektore – Ford Blue, koja se bavi motorima s unutrašnjim sagorevanjem, i Model e, specijalizovanu za razvoj elektromobilnosti. Kako javlja Bloomberg, prva bi uskoro mogla da postane žrtva restrukturiranja.

O planiranom otpuštanju do 8.000 Ford Blue je obavešten iz anonimnih internih izvora na koje se poziva Bloomberg. Dodaju da plan još nije odobren pa su detalji podložni promenama. Nezvanični razlog odluke su uštede koje bi mogle da se potroše na razvoj električnih vozila.

Odluka se savršeno poklapa s ranijim Farleyjevim najavama, koji je najavio da do 2026. namerava da smanji troškove za oko 3 milijarde dolara, izveštava Automotive News Europe (ANE). Rezovi bi se odnosili na razne operativne pozicije, uglavnom u Sjedinjenim Državama, gde Ford zapošljava 31.000 stalno zaposlenih ljudi.

Treba pomenuti da je Farley imao viziju ovih aktivnosti već u februaru, na automobilskoj konferenciji Wolfe Research.

– Imamo previše ljudi – citira Automotive News Europe

Bloomberg je pitao američku filijalu Forda o navodnim planovima za otpuštanje.

Portparol Mark Truby je objasnio da se proizvođač fokusira na transformaciju da bi kapitalizirao dobitke u segmentu električnih vozila. “Postavili smo jasne ciljeve da smanjimo strukturu troškova i postanemo konkurentniji i spremniji za industriju”, rekao je Truby.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here