Koliko zapisivanje čuva istinu od zaborava, toliko i fotografija ima moć nad prolaznim trenuticma. Edvard S. Kurtis posvetio je decenije svog života kako bi uhvatio i snimio način života autohtonih plemena u Severnoj Americi.

Kultura severnoameričkih Indijanaca bogata je magijskim običajima, a plemena su oduvek imala duh slobode. Međutim, u 20. veku taj duh naglo je nestao po dolasku “belog čoveka”.

Zbog toga je fotograf Edvard Kurtis posvetio decenije svog života kako bi uhvatio i snimio način života autohtonih plemena u Severnoj Americi, a njegov obiman rad obuhvata neke od zadivljujućih fotografija iz tog perioda.

Godine 1906., bogati bankar J.P. Morgan pružio je Kurtisu 75.000 dolara za proizvodnju serije o američkim Indijancima. Zajedno su proizveli 20 epizoda serije, pod nazivom “The North American Indian”.

Edvard je proveo više od 20 godina putujući širom kontinenta te je napravio više od 40.000 fotografija na kojima je prikazano više od 80 plemena. Takođe je zabeležio i njihove pesme i jezik, a sve je transkribovao u usmene priče i biografije.

Njegov rad ima dosta autentičnosti i smatra se jednim od najvećih istraživanja o Indijancima.

1 COMMENT

  1. Samo nije jasno zasto se ti ljudi nad kojima je izvrsen stravican genocid od strane zapadnih kolonizatora nazivaju domorocima?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here