EPA/FLORIAN WIESER
Hajnc-Kristijan Štrahe

Slobodarska partija Austrije (FPO) potpuno je okrenula leđa nekadašnjem lideru Hajnc-Kristijanu Štraheu, koji je krajem maja morao da podnese ostavku na sve političke funkcije usled korupcionaške afere “Ibica”.

Nakon što je Predsednisstvo FPO pre par dana odlučilo da suspenduje članstvo Štrahea u stranci, sada je i odbor u Beču doneo odluku da ne poveri poslanički mandat njegovoj supruzi Filipi.

Filipa Štrahe je bila na trećoj poziciji liste kandidata FPO u Beču, a u glavnom gradu slobodarci su, na prevremenim parlamentarnim izborima, osvojili dva mandata za austrijski parlament.

Njoj treća pozicija nije bila dovoljna za ulazak u skupštinu, pošto je kandidat Harald Štefan odlučio da preko pokrajinske, to jest bečke liste, umesto okružne, uđe u skupštinske klupe.

Lider FPO u Beču Dominik Nep saopštio je medijima da Filipa Štrahe neće ući u parlament i da je bečki odbor odlučio da drugi kandidati zauzmu skupštinske klupe.

Mogućnost da Filipa Štrahe uđe u parlament izazvala je burnu diskusiju unutar stranke, pasle velikih gubitaka na izborima. Njoj se prebacuje da je od stranke, dok joj je muž bio na čelu, za izaslanika za pitanja zaštite prava životinja, iz partijske kase isplaćivana plata u visini od 9.500 evra mesečno.

Predsedništvo FPO u Beču odlučilo je da u skupštinske kupe pošalje, pored Štefana, Martina Grafa, Dagmar Belakovič i Rikardu Berger.

Ovom odlukom stranka se u potpunosti odrekla Štrahea, zbog čega postoje spekulacije da bi to moglo da vodi ka novim sukobima. Naime, očekuje se da Hajnc-Kristijan Štrahe ovaj “šamar” neće prihvatiti I da će se osvetiti stranačkim “drugovima”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here