EPA

Slobodarska partija Austrije (FPO) izradila je plan od pet tačaka za zaštitu neutralnosti. Lider FPO Herbert Kikl ističe da mnoge trenutne aktivnosti Austrije nisu u saglasnosti sa neutralnošću, na koju se zemlja obavezala.

Poslednji primer, kaže, jeste spremnost za učešćem u snagama za brzu intervenciju EU, što je, tvrdi, ništa drugo nego vojska Unije.

– To sigurno nije u saglasnosti sa neutralnošću Austrije – istakao je Kikl najavivši pružanje masivnog otpora toj nameri.

On je rekao da je FPO izradila plan za zaštitu neutralnosti, o kojem želi da se izjasne građani. Taj plan predviđa da Austrija treba da posreduje umesto da sankcioniše. Takođe, FPO smatra da se ekonomija ne sme koristiti u političke svrhe.

Dalje, FPO zahteva zabranu transporta vojnika i vojne opreme u ratna područja preko Austrije. Ova stranka isto tako želi snažniju austrijsku vojsku, kao i okončanje politike “priveska EU”. Poslanica FPO u Evropskom parlamentu Petra Šteger oštro je kritikovala EU za zloupotrebu kriza, kako bi što više moći privukla sebi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here