Francuska bez dokaza optužuje Siriju za hemijsko naoružanje

0

Imaju elemente informacije a iznose optužbe: Fransoa Oland 

 

Francuska poseduje "informaciju", ali ne i čvrst dokaz da sirijske snage još koriste hemijsko naoružanje, rekao je francuski predsednik Fransoa Oland.
 

– Imamo nekoliko elemenata informacije, ali ne i dokaz", rekao je Oland medijima, odgovorajući na pitanje da li vladine snage u Siriji i dalje koriste hemijsko oružje.

 

Francuski ministar spoljnih poslova Loren Fabijus istakao je da postoje "indikacije, koje tek treba da budu potvrđene, da je nedavno bilo hemijskih napada".

 

Prema njegovim rečima, izvršeni su napadi na severoistoku Sirije nedaleko od granice sa Libanom i mnogo su manje značajni od onih u Damasku od pre nekoliko meseci, ali su bili veoma smrtonosni.

 

Kontradiktorni su izveštaji o jednom od napada izvršenom početkom aprila u gradu Kafr Zita u provinciji Hama u centralnom delu Sirije, za koji opozicija i vlasti okrivljuju jedni druge.

Šef međunarodnog tima zaduženog za nadzor procesa razoružanja Zigrid Kag rekao je nešto ranije da je Sirija do sada iznela ili uništila oko 80 odsto arsenala hemijskog naoružanja.

 

Kag, koji je specijalni koordinator zajedničke misije UN i Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCV), rekao je da, ukoliko se trenutni zamah održi, Sirija će uspeti da do 27. aprila preda sve prijavljene hemijske agense.

 

Sirijski predsednik Bašar al Asad saglasio se sa SAD i Rusijom da uništi sav arsenal hemijskog oružja nakon što je nekoliko stotina ljudi poginulo u napadu saronom u predgrađu Damaska u avgustu prošle godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here