Francuska crkvu u Nici dala Moskvi

0

Ruska crkva u Nici – zdanje kao iz bajke

Francuski sud je dao Ruskoj federaciji potpuno vlasništvo nad zgradom, zemljištem i svim umetničkim delima koji se nalaze u Sabornoj crkvi Sveti Nikola, najvećoj ruskoj pravoslavnoj crkvi van zemlje.

 

Sud je ocenio da je ruska država vlasnik u kontinuitetu crkve, da nije reč o ličnom vlasništvu ruskih careva i da udruženje koje se brine o njoj već 85 godina nema nikakvo pravo vlasništva. Reč je o asocijaciji potomaka takozvanih "Belih Rusa“, emigranata koji su napustili zemlju posle Ruske revolucije 1917. godine, podseća Rojters.

Rusko pravoslavno kulturno udruženje iz Nice koje koristi crkvu od 1923. godine se žali, iako je zakup na 99 godine, potpisan u januaru 1909. godine istekao 31. decembra 2007. Advokat udruženja Antoan Šaten je izjavio da je veoma iznenađen presudom i da asocijacija ne namerava da preda ključeve bez žalbe.

 

"Prvi put je jedna strana država postala vlasnik bogomolje u Francuskoj", dodao je advokat.

 

Potomci ruskih emigranata, sada uglavnom francuski državljani, održavali su pravoslavlje živim u Francuskoj i samo "šačica" njih od 57 ruskih crkava u Francuskoj je povezana sa Moskvom. Ostale imaju veze sa Vaseljenskom patrijaršijom u Istanbulu ili Ruskom pravoslavnom crkvom u Njujorku, navodi Rojters.

Crkva Svetog Nikole, koju još zovu Ruska crkva u Nici, jedno je od najposećanijih turističkih mesta na tom delu Azurne obale.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here