pixabay.com

Francuska se danas priprema za treći dan mobilizacije građana, štrajkova i demonstracija protiv reforme penzija koju je tražio predsednik Emanuel Makron. O tome su poslanici počeli raspravu u parlamentu.

Tokom prva dva dana demonstracija 19. i 31. januara okupilo se po više od milion građana širom Francuske, prema podacima policije. Organizatori, pretežno sindikati, naveli su da je bilo po dva miliona ljudi.

Saobraćaj će danas ponovo biti drastično redukovan, sa smanjenim železničkim prometom, dok će u Parizu biti pogođeni metro i prigradski vozovi.

Vazdušni saobraćaj će takođe biti pogođen. Neki letovi će biti otkazani ili odloženi na pariskom aerodromu Orli zbog štrajka kontrolora leta.

Ne očekuje se mobilizacija učenika i prosvetnih radnika jer je u delu Francuske u toku školski raspust.

Građani i sindikati su nezadovoljni što reforma predlaže da starosna granica za odlazak u penziju bude 64, umesto 62 godine.

S druge strane, u parlamentu je u ponedeljak počela rasprava o reformi penzija i to u haosu, jer se vlada našla u direktnom sukobu sa opozicijom koja planira opstrukciju.

Poslanici će tokom dve nedelje razmotriti oko 20.000 amandmana, od kojih je 13.000 od radikalne levice.

2 COMMENTS

  1. Беше Французи у оквиру НАТО бомбардовали Србију 1999 ??? Јесу ! Па баш ме брига шта се тамо ради…

  2. Наравно
    Хоће да животно доба за пензију подижу до 70 година
    Сваки пут по 2године
    Да народ ради плаћа пензиони фонд који има толико пара да се не памти да је то икад било, а све пензије које не морају да исплате
    То је много новца …
    Где тај новац одлази?

    Demokratija zar ne ?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here