pixabay.com

Vojna preduzeća Nemačke i Francuske nameravaju da se, po mogućnosti, odreknu od američkih tehnologija pri proizvodnji vojne tehnike, piše nemački „Velt am Sontag“.

Po njegovim rečima, kompanije žele da budu nezavisne u proizvodnji helikoptera i lovaca u okviru programa „Borbeni avijacioni sistem nove generacije“ (Future Combat Air System).

Kompanije nisu zadovoljne time što, u skladu sa američkim zakonom o međunarodnoj trgovini oružja, Vašington ima pravo da kontroliše tehniku koja je proizvedena uz korišćenje američkih tehnologija.

„Bez tog zakona i drugih američkih regulacionih sistema Evropa dobija slobodu da sama isporučuje vojne proizvode. Jedna od prednosti 100 odsto evropske proizvodnje je i u tome što podaci sa preduzeća ostaju u Evropi i ne padaju u ruke neevropskih država“, rekao je direktor prodaje u sektoru za helikopterske motore francuskog proizvođača „Safran“ Floran Šovansi.

2 COMMENTS

  1. To je konacno i pocetak razilazenja. Kauboji su zahtevali da budu vidjeni kao “prijatelji i zastitnici”. Nemci su to trpeli dok su morali, ali nista nije vecno. Sad i glupi vide sta je na stvari. Za Evropljane je “opasno” po opstanak kupovati jeftin gas od Rusa, treba da kupuju skup gas od kauboja.

  2. ja se najiskrenije nadam da ce doci doba da Ceo svet vidi da rusija nije osvajacka zemlja kao spanija egleska francuska amerika .
    a da jedini ko to radi zadnjih 100 god su ameri. od vijetnama do sirije sire demokratiju.
    kad to ceo svet shvati bice i mira na planeti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here