pixabay.com
Foto: Ilustracija

Francuska smatra svojom dužnošću da pruži vojnu pomoć Ukrajini, ali ne smatra da će isporuke Kijevu tenkova koje je obećao predsednik Emanuel Makron, učiniti Pariz saučesnikom u ukrajinskom sukobu, izjavila je francuska ministarka spoljnih poslova Katrin Kolona za televiziju „LCI“.

Odgovarajući na pitanje novinara da li bi takve isporuke prekršile crvene linije Pariza o tome da postane saučesnik u sukobu, ministarka je odgovorila da Ukrajina, u skladu sa Poveljom UN, ima pravo na odbranu i da je njihova dužnost da joj u tome pomognu.
– Zašto? Zato što se ono što se dešava u Ukrajini ne tiče samo Ukrajinaca, već se radi o stabilnosti na evropskom kontinentu – istakla je ona.
– Naš cilj je sada da obezbedimo red i stabilnost u svetu kako bismo stvorili uslove pod kojima svi mogu da žive u stabilnoj i mirnoj atmosferi – dodala je ona.
Ona nije precizirala kada bi tačno i u kojoj količini mogli biti isporučeni tenkovi na točkovima AMKS-10 RC koje je obećao Makron, ali je naglasila da je, između ostalog, neophodno rešiti i pitanje obučenosti u rukovanju njima.
– Takođe je neophodno ojačati protivvazdušnu odbranu. Ovo pitanje je pokrenuto juče tokom razgovora (Makrona sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim). Takva oprema je već isporučena i uslediće nove isporuke. Postoje vremenski intervali u isporukama, mi, kao i naši saveznici obučavamo ukrajinske vojnike. Nekoliko nedelja ili meseci – rekla je ona.
Makron je u sredu razgovaravo telefonom sa Zelenskim, nakon čega je Jelisejska palata saopštila da Francuska namerava da Kijevu isporuči francuske lake tenkove. Kako prenosi agencija Frans pres, pozivajući se na Jelisejsku palatu, Makron je obećao da će Kijevu isporučiti tenkove na točkovima AMKS-10 RC. Ovo borbeno vozilo teško 17 tona razvila je francuska kompanija „Nekster“ i ono se proizvodilo od 1976. do 1994. godine. Tenk je opremljen topom kalibra 105 mm i ima dva mitraljeza kalibra 7,62 mm. Trenutno u francuskoj vojsci postoji 248 tenkova, a prema podacima Ministarstva oružanih snaga ove zemlje, oni se od 2020. godine postepeno zamenjuju novim borbenim izviđačkim vozilima „jaguar“.

4 COMMENTS

  1. Može da smatra šta hoće,
    Ali prodavati oružije u ratno područje jeste sigurno učešće u ratu
    I pariz jeste legitimna meta ,
    🇷🇺☦️🇷🇺

  2. Pa ni zamrzavanje imovine nije krađa, kad vi to uradite, zabrana uvoza je slobodno tržište, genocid je, kad vi to kažete, a ne kad vi to uradite, da ne govorimo o tome da se bez vas ne zna šta je demokratija i ljudska prava a šta nije!

  3. To je tako, kao kad dvojica drže jednog, dok ga treći bije, pa onda kažu, da nisu ućestvovali u tući!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here