pixabay.com
Avion F-35

SAD ne treba da nameću saveznicima iz NATO-a oružje američke proizvodnje pod izgovorom atlantske solidarnosti, saopštila je ministarka Oružanih snaga Francuske Florans Parli u intervjuu za list „Žurnal di dimanš“.

– Ne sme se dozvoliti da se Član 5 Ustava NATO-a (o kolektivnoj odbrani) pod pritiskom Vašingtona pretvori u „član F-35“ (lovci-bombarderi koje proizvodi „Lokid Martin“) koji bi obavezivao države NATO-a da kupuju američko naoružanje – naglasila je ministarka uoči samita NATO-a koji će biti održan 3. i 4. decembra u Londonu.

Ona je primetila da Evropa treba da stvori vojne instrumente koji bi „bili u skladu sa njenim ekonomskim i političkim snagama“.

– NATO nikad neće biti instrument našeg suvereniteta, njega treba da izgrade sami Evropljani. Suverena Evropa i NATO treba da se uzajamno jačaju – objasnila je Parlijeva.

Podsetivši na reči predsednika Francuske Emanuela Makrona o „NATO-u u komi“, ona je naglasila da francuski lider želi da podstakne članice Severnoatlanske alijanse da započnu diskusiju.

– Predsednik je ukazao na pitanja koja su odavno nastala u organizaciji. Te reči su diktirane voljom da se započne neophodna diskusija kako bi se osnovama Alijanse dala nova dimanika. To treba da bude u centru naše debate u sredu na samitu u Londonu – naglasila je ona

2 KOMENTARA

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime