Francuska nikad neće zaboraviti šta duguje SAD

0

Barak Obama i Fransoa Oland na američkom groblju u Kolvilu
 

U govoru na američkom groblju u Kolvilu, gde je došao da oda počast borcima stradalim pre 70 godina, u okviru obeležavanja savezničkog iskrcavanja 6. juna 1944, Obama je rekao da su plaže Normandije bile "mostobran demokratije".

 

Zajedno s njim domaćin današnjih ceremonija povodom godišnjice "Dana D" bio je i francuski predsednik Fransoa Oland.

 

Na američkom groblju u Kolvilu sahranjeno je skoro 10.000 Amerikanaca a nalazi se iznad plaže Omaha, gde se odigrala jedna od najtežih bitaka tokom iskrcavanja 6. juna 1944. godine.

 

"Američka posvećenost slobodi, jednakosti, uvreženom dostojanstvu svakog ljudskog bića, to je ispisano krvlju na ovim plažama i opstaće za uvek", rekao je Obama i istakao da je pobeda saveznika u Drugom svetskom ratu "dala oblik bezbednosti i dobrobiti" za budućnost.

 

"Došli smo da se podsetimo zašto su Amerika i njeni saveznici dali toliko za opstanak slobode u trenutku kada je bila maksimalno ugrožena. Došli smo da ispričamo priču muškaraca i žena koji su to uradili, tako da ostane urezano u sećanje budućeg sveta", rekao je američki predsednik.

 

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je na istom mestu da Francuska "nikad neće zaboraviti šta duguje SAD".

 

"Obeležavamo danas jedan značajan datum naše istorije kada su se dva naroda ujedinila u istoj borbi, u borbi za slobodu", rekao je Oland na zajedničkoj ceremoniji sa američkim predsednikom Obamom na američkom vojnom groblju.

 

Pre nego što je govorio, Obama se sastao s ratnim veteranima bitke u Normandiji i onima koji su služili posle terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. Poručio je veteranima "Dana D" da je "njihovo nasleđe u dobrim rukama".

 

"Radili smo na tome da pretvorimo stare neprijatelje u nove saveznike. Izgradili smo novi prosperitet. Od zapada do istoka Evrope, od Južne Amerike do jugoistočne Azije – proširilo se 70 godina demokratskih pokreta", rekao je Obama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here