Francuska vršila nuklearne eksperimente na svojim vojnicima

0

Tako je to izgledalo 1961. u Alžiru

 

Pedeset godina posle prve atomske eksplozije koju su 1960. Francuzi izveli u Alžiru dnevnik "Le Parisien“ donosi delove iz tajnog vojnog izveštajaa naslovljenog "Geneza organizacije i eksperimentalnih proba u Sahari“, koje je napisao jedan ili više vojnih zvaničnika.

 

“Le Parisien“ citira deo o eksperimentu u Sahari 25. aprila 1961. godine koji je trebalo da "omogući proučavanje fizioloških i psiholoških učinaka atomskog oružja na čoveka kako bi se dobili potrebni elementi za fizičku i moralnu pripremu modernog borca".

 

Francuski ministar odbrane Herve Morin je rekao da nije pročitao izveštaje, ali je podsetio da je 2009. donesen zakon o odšteti žrtavama nuklearnih ispitivanja. Vojnim službama je naređena istraga "kako bi svaka osoba koja smatra da je bila žrtva ispitivanja mogla saznati podatke od dozama radijacije kojoj je bila izložena", rekao je Morin i dodao da su "primljene doze tokom tih ispitivanja bile vrlo slabe".

 

Proba u Polineziji

Francuski veterani, učesnici proba u Alžiru i Francuskoj Polineziji svedoče da su za vreme proba bili odeveni samo u kratke pantalone i majice i da im je bilo naređeno da legnu i zaklone oči tokom eksplozije, podseća Rojters.

 

Izveštaj do koga je došao "Le Parisien“ o toj probi iz 1961. zavključuje rečima da su vojnici izgledali "sposobni za bitku, da nivo njihovog morala nije izgledao suviše narušen", i da se preporučuje da se gas maske zamene "osnovnom maskom protiv prašine" kako bi se poboljšala komunikacija.

 

Hiljade vojnih veterana je uvereno da su kontaminirani radiokativnim zračenjem i godinama se bore za pravo na odštetu, prenose svetske agencije. Brojni učesnici pomenute nuklearne probe iz aprila 1961. su oboleli od raka, a tada su kao jedinu zaštitu imali gas masku.

 

Francuska je izvela 210 nuklearnih proba, od prve u Sahari 1960. sve do završetka ispitivanja 1996. u Francuskoj Polineziji, a prema podacima ministarstva odbrane u njima je učestvovalo oko 150.000 vojnika i civila.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here