M. Karović
Foto: Ilustracija

Širom Francuske ponovo su otvorene osnovne škole, a nastava u ovom trenutku ne podseća toliko na onu od pre dva meseca: umesto o gramatici ili matematici, nastavnici su deci govorili o merama higijene, javlja Rojters.

Širom Francuske učenici raspoređeni na minimum metar distance slušali su svoje nastavnike, koji su u obavezi da nose zaštitne maske, o merama higijene u doba epidemije: o tome da redovno treba da peru ruke, da ne treba da diraju lice i da treba da budu udaljeni jedni od drugih.

– Škola u koju su se deca vratila ima malo toga zajedničkog sa školom koju su napustili – izjavio je učitelj iz jedne osnovne škole u Parizu. On je rekao da će otvaranje škola omogućiti roditeljima da se vrate na posao i dodao da će one pre podsećati na obdaništa nego na škole.

Kako Rojters prenosi, u osnovne škole u Francuskoj vratilo se negde oko 1,5 miliona učenika, tek svaki četvrti. Neki roditelji i nastavnici iskazali su zabrinutost povodom otvaranja škola, naročito u Parizu, jer virus i dalje cirkuliše.

Sindikati i opozicione partije ukazali su na rizik od većeg širenja zaraze, posebno na mestima gde je održavanje distance teško kao što su škole. Oni su postavili pitanje zašto su mere karantina ukinute za najmlađe kada je njima najteže da se povinuju merama zaštite.

Srednje škole neće otpočeti sa radom pre 25. maja, a lokalne vlasti zadužene za izradu plana o održavanju nastave na bezbedan način iskazale su zabrinutost jer smatraju da će deca teško moći da poštuju neke preventivne mere. I oni smatraju da je reč o odluci koja ima više veze sa ekonomijom nego sa obrazovanjem.

Vlada želi da ublaži restriktivne mere kako bi oživela ekonomiju i tvrdi da se širenje zaraze usporilo u dovoljnoj meri da bi se to omogućilo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here