Francuski juriš na treću krunu

0

 

Perjanica "galskih petlova" – Nikola Karabatić, najbolji rukometaš sveta

 

Izabranici selektora Danijela Konstantinija u proteklih par godina dominiraju reprezentativnom rukometnom scenom zahvaljujući kvalitetnom sistematskom radu čije plodove, na veliko zadovoljstvo brojnih navijača, ubiraju ostavljajući konkurenciju daleko iza sebe.

Šampionat u Austriji, koji će do 31. januara biti održan u pet gradova sa završnicom u prestonom Beču imaće, osim izrazitog favorita, nekoliko veoma renomiranih učesnika koji će pokušati da "pomrse račune" Francuzima. U tu grupu timova spada i reprezentacija Srbije koja će debitovati pod tim imenom na kontinentalnoj smotri.

 

Izabranici iskusnog stratega Seada Hasanefendića pokušaće da, kako preciziraju u najavi velikog događaja, "naprave korak više u odnosu na prvenstvo sveta održano 2009. u Hrvatskoj", gde su osvojili osmo mesto. Hasanefendić se slaže sa ocenom većine stručnjaka da su "galski petlovi", sa kojima su njegovi izabranici u prethodna tri meseca isto toliko puta odmerili snage, u ovom trenutku neprikosnoveni, ali, takođe, smatra da u Evropi nema više reprezentacija koje kvalitetom odskaču od srpskog državnog tima.

 

"U Austriji nas očekuju teški zadaci, ali ja čvrsto verujem da imamo snage da ih rešimo. Mislim da ćemo igrati dobro i da borbenost i angažovanje na svakom meču ne dolaze u pitanje", izjavio je Hasanefendić.

 

On će u Austriju povesti 18 ili 19 igrača, a prekobrojne će, kako je naglasio, odrediti "u poslednjem trenutku". Za razliku od prvenstva sveta u Hrvatskoj, kada je "bele orlove" sa klupe predvodio Jovica Cevtković, ove godine na iznenađenje mnogih u selekciji nema kapitena Ratka Nikolića i iskusnog Mladena Bojinovića.

 

Umesto tih, do sada neizostavnih "šrafova", selektor Hasanefendić je pod trobojku pozvao već pomalo zaboravljene povratnike – Ivana Lapčevića, Petra Nenadića i Rastka Stojkovića. Uz prekaljenog Dejana Perića koji će obavljati dve funkcije (trenera golmana i po potrebi čuvara mreže) i kostur ekipe stvaran minule tri godine Srbija će na šampionatu u Austriji pokušati da ostvari zavidan rezultat.

 

Pripreme tima su pokazale da su prognoze o učinku u Austriji potpuno nezahvalne. Srbija je u kontrolnim utakmicama pobedila Francusku usred Marseja, ali se mučila sa Egiptom u Beogradu. Put do dobrog rezultata i eventualne druge medalje sa kontinentalnog prvenstva, nakon bronze 1996. godine u Sevilji, neće biti nimalo lak pošto vodi preko izuzetno jake B grupe, gde su rivali Danska, Island i domaćin turnira.

 

Danska je do pre dve godine, zbog niza bronzanih medalja, u rukometnim klubovima nazivana "večitom trećom" selekcijom. Izabranici Ulriha Vilbeka svojski su se potrudili da nadmaše taj nadimak i u tome uspeli 2008. u Norveškoj pokorivši Evropu.

 

Nakon tog uspeha, Danci nemaju odličje sa velikih takmičenja, ali ga zato imaju Islanđani, kojima je pripala čast da u Pekingu sa Francuzima odigraju finale olimpijsklog turnira. Vremešni srednji bek Olafur Stefanson, od koga polaze sve akcije "severnjaka", odlučio je da još jednom pomogne državnom timu, pa će Island još jednom biti ekipa za respekt.

 

Skromni u ambicijama i bez zvučnih imena i velikog renomea u rukometnom svetu, domaćini će sve nade polagati u bučnu pomoć sa tribina "Intersport Arene" u Lincu. Svi se slažu da će Austrijancima za eventualni plasman u drugu fazu biti potrebno "dosta sreće".

 

U A grupi u Gracu "koplja" će ukrstiti Hrvatska, bez Ivana Balića i Blaženka Lackovića, Rusija, poslednjih godina razapeta između obavezujućeg trofejnog nasleđa SSSR-a i sve skromnijih mogućnosti novih generacija i uvek neugodna Norveška. Reprezentaciji Ukrajine će u ovakvoj konkurenciji pripasti nazahvalna uloga "topovskog mesa".

Publika u Insbruku imaće priliku da gleda mečeve C grupe u kojoj neće biti izrazitog austajdera, pošto će se za plasman u drugu fazu boriti Nemačka, Poljska, Slovenija i Švedska – timovi koji su sada, ili u skorijoj prošlosti "žarili i palili" na velikoj sceni.

 

Francuzi startuju iz D grupe, a rivali za početak u Viner Nojštatu biće im Španija, još jedan vrlo moćan tim i ekipe koje će voditi neizvesnu borbu za treće mesto – Češka i Mađarska.

 

Po tri tima iz svake grupe plasiraće se u drugu fazu takmičenja, posle koje sledi borba za medalje. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here