Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Najviši administrativni sud Francuske danas je naložio državi da plati dve nove kazne od po 10 miliona evra, obe zbog neuspeha u poboljšanju kvaliteta vazduha u većim gradovima zemlje.

Sankcije dolaze nakon prvih 10 miliona evra novčane kazne 2021. godine, prenosi Rojters.

Kako se navodi, u cilju usklađivanja s evropskim standardima pre pet godina je Državni savet, koji deluje kao pravni savetnik izvršne vlasti i vrhovni sud za administrativnu pravdu, naredio vladi da smanji nivoe azot-dioksida i finih čestica u nekoliko desetina zona

„Mere koje je preduzela država do danas ne garantuju da će kvalitet vazduha biti poboljšan tako da što skorije budu ispoštovani određeni parametri zagađenja“, navodi se u saopštenju Državnog saveta.

Inače, novac od kazni namenjen je ekološkim grupama koje su pokrenule slučaj.

Navedeno je i da su uprkos izvesnom poboljšanju četiri oblasti i dalje posebno ugrožene, a reč je o Tuluzu, Parizu, Lionu i Eks-Marseju.

Rojters napominje da je Francuska među nekoliko članica Evropske unije za koje je sud EU poslednjih godina utvrdio da krše standarde o kvalitetu vazduha.

Brisel procenjuje da zagađenje vazduha u Evropi svake godine doprinosi prevremenoj smrti u više od 400.000 slučajeva i podstiče članice Unije da preduzmu pravne mere protiv onih koji ne poštuju pravila.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here