Francuzi prave planove za zaštitu od ekstremista: Sprema se “Marš solidarnosti”

0

Reuters/G.F.
Francuzi i dalje u strahu od terorista: Pripadnici snaga bezbednosti raspoređeni su u Parizu i okolini
 

Sastanak je održan u trenutku velikog straha u Francuskoj koji vlada posle napada na satirični nedeljnik "Šarli Ebdo", talačke krize i novih pretnji Al Kaide.

Verski vođa Al Kaide na arabijskom poluostrvu (Akpa), čiji je pripadnik bio jedan od braće Kuaši ubijenog posle napada na pariski list "Šarl Ebdo", zapretio je u petak Francuzima da će jemenski ogranak Al Kaide nastaviti napade u toj zemlji.

Oland je sinoć u obraćanju naciji rekao da su oni koji "čine terorističke napade fanatici koji nemaju nikakve veze s muslimanskom religijom".

Pripadnici snaga bezbednosti raspoređeni su u Parizu i okolini, posebno kod verskih i turističkih objekata, uoči "Republikanskog marša" koji je za sutra zakazan na poziv gotovo svih političkih, sindikalnih i verskih lidera u Francuskoj. Istog dana biće održani i skupovi širom zemlje.

Dolazak u Pariz za sada su potvrdili zvaničnici Nemačke, Italije, Velike Britanije, Španije i Belgije, Srbije, Poljske kao i Evropske unije.

U Parizu će sutra biti održan i sastanak ministara unutrašnjih poslova evropskih zemalja i SAD na kojem će biti razmotreni načini borbe protiv ekstremizma.

Braća Šerif i Said Kuaši, osumnjičeni za napad na "Šarli Ebdo", ubijeni su juče u policijskoj akciji na štampariju na severoistoku Pariza, gde su držali jednog taoca.

Ahmedi Kulibali, otmičar u košer supermarketu, izjavio je pre nego što je ubijen u policijskoj akciji da je pozvao svoje rođake i prijatelje da nastave napade po Francuskoj, saznaje Frans pres iz izvora bliskih istrazi.

Francuski radio RTL danas je objavio audio snimak Kulibalija, gde govori i da je Osama bin Laden za njega bio inspiracija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here