Prvi put u svojih osam učešća na svetskim prvenstvima “galski petlovi” primili najmanje 100 poena, 99 im dala samo Jugoslavija.

Da je bek francuske reprezentacije Evan Furnije znao da jedan rekord mundobasketa može samostalno da prigrabe “galski petlovi”, a ne više da ga dele s Amerikancima i našom košarkom, ne bi u poslednjoj stotinki bespotrebno načinio prekršaj nad australijskim igračem Mičom Krikom. “Kenguri” su se već radovali pobedi i plasmanu u četvrtfinale s prvog mesta u grupi, što znači da su izbegli svetske prvake Amerikance, s kojima će se za ulazak u polufinale boriti Francuzi.

Poslao je Furnije ovoga na liniju za slobodna bacanja pri rezultatu 99:98. Krik, budući da je fauliran u pokušaju da postigne koš sa svoje polovine, imao je pravo na tri penala. Iskoristio je prvi, a druga dva nije, ali je i to jedno pogođeno slobodno bacanje bilo dovoljno da Francuzi prvi put od kada igraju na svetskim šampionatima prime najmanje 100 poena.

Tako je stavljena tačka na seriju utakmica u kojima su, i kada su gubili, primali manje od “stotke”. Bilo ih je 59 od njihovog učešća u Buenos Airesu 1950, naravno debitantskog, jer je to bio prvi košarkaški mundijal.

I dalje su sarekorderi s Amerikancima i našom reprezentacijom i pod imenom Jugoslavija. O tome smo pisali onomad.

Jedini put su primili 99 poena na Četvrtom svetskom prvenstvu, u Brazilu 1963. I to protiv jugoslovenske reprezentacije koja ih je u finalnoj grupi savladala s 99:63.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here