Kosovo online

Nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO), koji je pripremila nemačka Fondacija “Fridrih Ebert”, biće dostupan javnosti za oko dve nedelje, potvrdili su za Kosovo onlajn iz kancelarije te Fondacije u Prištini.

Kako kažu iz “Fridrih Eberta”, oni su “samoinicijativno” ušli u projekat izrade nacrta statuta “kako bi pomogli rešavanju pitanja ZSO”.

“U prvom delu projekta izrade nacrta učestvovali su studenti i doktorandi ustavnog prava sa Kosova, a kasnije su im se priključili i eksperti. Fondacija na ovome radi još od 2015. godine, a novi dokument će biti dorađena verzija”, rekla je jedna od koordinatorki u prištinskoj kancelariji Fondacije.

Na dokumentu su, navode iz Fondacije, radili i “eksperti iz Beograda i brojni internacionalni stručnjaci”.

Predstavnik Fondacije “Fridrih Ebert” u Prištini Rene Šle, pre dva dana je izjavio da je završena izrada nacrta Zajednice srpskih opština.

Da podsetimo, Evropska unija je u aprilu 2018. dala mandat Upravljačkom timu za formiranje ZSO da počne rad na izradi Statuta i da rad završi u roku od četiri meseca, što je urađeno u predviđenom roku i u avgustu te godine Upravljački tim je o tome službeno obavestio EU. Međutim, iz Brisela se nisu posle toga oglašavali niti sazvali sastanak na kojem bi taj dokument bio predstavljen.

Briselski sporazum, u kome je najveći deo posvećen Zajednici srpskih opština, potpisan je još aprila 2013. i od tada čeka na realizaciju. Aktuelni premijer Kosova Aljubin Kurti uporno odbija svaku mogućnost realizacije ZSO, a prethodnih meseci ovo pitanje je aktuelizovano u pokušajima nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

Vlasti u Prištini, uprkos potpisanom sporazumu iz Brisela, ne žele da ZSO ima bilo kakva izvršna ovlašćenja, a zameraju i “monoetnički” karakter Zajednice.

Iz svih navedenih razloga biće zanimljivo videti kako su Nacrt statuta ZSO sastavili u Fondaciji “Fridrih Ebert”.

4 COMMENTS

  1. Ко вас шта пита.Косово је Србско и има важећи устав Србије.

  2. “Fridrih” i “eksperti iz Beograda” uradili posao… :-))
    Pa koji li su to nesrećnici, u usta ih škrbava? 🙂

  3. ..Na dokumentu su, navode iz Fondacije, radili i “eksperti iz Beograda i brojni internacionalni stručnjaci”… “.
    Koliko od tih “eksperata” iz Beograda je finansirano iz Brisela ili EU!?!?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here