EPA-EFE
Poslanik Alternative za Nemačku (AfD) Anton Frizen

Poslanik u nemačkom Bundestagu Anton Frizen izjavio je da, suprotno mišljenju njemačke vlade koja se protivi razmjeni terotorija na Kosovu i Metohiji, podelu vidi kao jedini pragmatičan put, jer Srbija, “nažalost, realno gledano u dogledno vreme neće dobiti celo Kosovo”.

– S druge strane, razmenom bi se mogle zadržati teritorije na severu koje naseljavaju Srbi, dok bi istovremeno južnosrpski regioni sa visokim procentom albanskog stanovništva pripali Kosovu – rekao je za Frizen za “Večernje novosti”.

Frizen, koji je poslanik stranke Alternativa za Nemačku (AfD), ističe da je istorija pokazala da veštački povučene granice, koje se ne obaziru na etnokulturološku situaciju, nisu opstale i zaključuje da bi “ovakvom razmenom teritorija” bila omogućena bezbednost.

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocenio je da je podela Kosova i Metohije realna opcija, ali da je ključno pitanje šta Beograd, a šta Priština podrazumevaju pod podelom terotorije.

– Deluje mi da je podela Kosova realna opcija, ali tako da Srbija dobije deo Kosova nazad. Miminum bi bio da dobije sever i manastire, a da se o statusu pomoravlja razgovara. Kosovu bi, s druge strane, bilo dozvoljeno da zaokruži svoj međunarodni status – rekao je Anđelković za “Blic”.

On je dodao da o ustupanju Preševa i Bujanovca ne bi trebalo raspravljati jer je neprihvatljivo da Srbija da deo teritorije koju kontroliše i to u mirnodopskim uslovima.

– U obzir dolazi samo razgovor o teritoriji koju mi ne kontrolišemo, a na kojoj ni oni nemaju potpunu vlast – ocenio je Anđelković.

3 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here