Ž. Marković
Gošće iz Brusa: Emilija Nedeljković i članice etno-grupe

Kulturno-umetničko društvo “Nikola Tesla” iz Lucerna je organizovalo zabavu, na koju su im u goste došli članovi etno-grupe Brus iz istoimenog mesta u Rasinskom okrugu i klubovi iz Švajcarske – ANI “Abrašević – CH”, Kolo iz Nojhauzena, Homolje iz Gosaua i “Sveti Sava” iz Belincone.

Program su otvorili gosti iz otadžbine pevanjem himne “Bože pravde”, a svi u sali su im se pridružili.

Sva udruženja su nastupala po jednom u prvom i jednom u drugom bloku, jedino su domaćini nastupali više puta, pogotovo pred kraj drugog bloka. Više od 700 gostiju u sali Centra St. Mihael burno je pozdravljalo svaku izvedenu koreografiju, a posebno frulaše Milisava Jovanovića i Emiliju Nedeljković, koji su takođe stigli iz Brusa.

Posle nastupa folklornih ansambala počelo je narodno veselje koje je trajalo do dva sata posle ponoći.
– Večeras smo prvi put organizovali zabavu u februaru, jer smo ostali bez sale, inače smo veselje uvek pravili prvi vikend posle 8. marta. Od sada ćemo uvek praviti zabavu u februaru, negde drugi vikend posle Svetog Save. Imamo specijalne goste iz Srbije sa kojima smo sinoć imali druženje. Danas smo im pokazali znamenitosti Lucerna – rekao je za “Vesti” Stojan Vukelić, predsednik KUD “Nikola Tesla” koji je rodom iz Banjaluke.

On je zahvalio i svim drugim gostima što su došli.
– Mi sada imamo novu upravu i važno je da ostvarimo dobru saradnju sa drugim klubovima – dodaje Vukelić.

Igor Stevanović, predsednik FMD Kolo iz Nojhauzena, potvrđuje da dva kluba odranije dobro sarađuju.
– Odlično se osećamo, došli smo u Lucern kod prijatelja. Ja sam ovde prvi put, ali je Kolo dolazilo i ranije i uvek je bila dobra saradnja sa članovima “Tesle”, nema razloga da tako ne bude i dalje – kaže Stevanović.

Na zabavi svi Dašići

U Lucern je došla i petočlana porodica Dašić koja živi u Štajn am Rajnu.
– Imamo troje dece, a dvoje igraju u Kolu iz Nojhauzena. Svaki petak ih vodimo na probe i pratimo na nastupima. Lepo je se družiti s našim ljudima i rado idemo na zabave. Mlađi sin ne igra u folkloru, jer se bavi fudbalom. On ima treninge petkom, tako da ne može na dve strane, ali ako se budu termini pomerali ubacićemo i njega u folklor. Duše su nam pune kad vidimo našu decu kako igraju na bini. Na probama se druže i uče da govore srpski, mada idu i u našu dopunsku školu u Šafhauzenu, gde takođe uče maternji jezik – izjavio je Labud Dašić, rodom iz Peći.

Izvor:
Ž. Marković

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here